Wikiuutiset:Muokkaussota

Wikiuutisista
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Häiriköinti
Mitä Wikiuutiset eivät ole
Muokkaussota
Vandalismi
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Oma raportointi
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Ulkoiset linkit
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Äänestys
Esto
Yksityisyydensuoja

Muokkaussota tai palautussota tarkoittaa tilannetta jossa useat Wikiuutisten käyttäjät palauttavat jatkuvasti toistensa muokkauksia. Siinä määrin kuin muokkaussota ei koske selkeän sotkemisen palautusta, muokkaussodat ovat kiellettyjä.

Muokkaussotien vaikuttimena voi olla moni syy, kuten esimerkiksi politiikka, uskomukset, ylimääräinen aika tai vastenmielisyys toista käyttäjää kohtaan.

Koska kaikki Wikiuutisten sisältö perustuu lähteiden käyttöön, artikkeleiden sisällön tulee vastata lähteen antamia tietoja. Omia tulkintoja, arvioita tai johtopäätöksiä lähteen tietojen perusteella ei voi artikkeliin tuoda.

Muokkaussodan haittoja[muokkaa]

  • Monet käyttäjät pitävät jatkuvaa pallottelua artikkelin versioiden välillä ei-toivottuna. Elleivät osapuolet pääse sopuun artikkelin muokkauksista keskustellen, ylläpitäjät voivat joko estää riidan osapuolten muokkaukset tai suojata artikkelin.
  • ”Versiosodat” kahden henkilön välillä ovat vastoin Wikiuutisten henkeä, antavat huonon kuvan molemmista osapuolista ja saattavat johtaa estoihin. Sen sijaan että artikkeli palautetaan suoraan, tulisi yrittää etsiä sovitteluratkaisuja ja vaihtoehtoisia tapoja ilmaista asia. Vaikka tällaiset muokkaukset vievät enemmän aikaa ja vaativat enemmän ajattelua kuin vaivaton palautus, ne johtavat useammin kaikkia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Siinä tapauksessa että uusi käyttäjä tekee oikeasti huonoja muokkauksia, on parempi että muokkaukset kumoaa usea ihminen, jolloin palautukset eivät näytä yhden ihmisen ristiretkeltä vaan enemmänkin yleiseltä mielipiteeltä.
  • Nopeatahtiset muokkaussodat tekevät artikkelin historiasta vähemmän käyttökelpoisen, mikä haittaa muiden ihmisten osallistumista ja täyttää turhaan tarkkailu- ja tuoreet muutokset -listoja. Hidastempoisemmat muokkaussodat eivät aiheuta yhteisölle yhtä paljon ongelmia, mutta eivät silti ole harmittomia. Kokemus on osoittanut tunnin tai pidemmän ajan odottamisen häiriköintiin reagoimisessa tekevän jatketusta häiriköinnistä epätodennäköisempää. Useimmissa tapauksissa häirikkö menettää kiinnostuksensa ja poistuu.

Muokkaussotien ehkäiseminen[muokkaa]

Helpoin tapa ehkäistä muokkaussotia on olla ottamatta osaa niihin. Artikkelin sisältöön liittyvistä ongelmista kannattaa aina keskustella ensin keskustelusivulla, vaikka tämä tarkoittaisi sitä, että mielestäsi asiaton versio artikkelista jää vähäksi aikaa näkyviin. Kuumenneesta keskustelusta voi myös tehdä kommenttipyynnön, jotta muut käyttäjät huomaavat osallistua keskusteluun.

Aiheen perinpohjainen käsittely ja yhteisymmärryksen muodostuminen keskustelusivulla vähentää muokkaussodan todennäköisyyttä kyseisessä artikkelissa tulevaisuudessa.

Ylläpitäjillä on mahdollisuus estää käyttäjiä ja suojata sivuja muokkaussotien lopettamiseksi. Käyttäjän esto tulee kysymykseen, kun hän on tehnyt vähintään kolme palautusta (pl. sotkujen poisto) saman vuorokauden aikana.