Siirry sisältöön

Entinen sairaanhoitaja tuomittiin Saksassa 85 potilaan murhasta

Wikiuutisista

6. kesäkuuta 2019

Entinen sairaanhoitaja nimeltä Niels Högel tuomittiin Saksassa elinkautiseen vankeuteen 85 potilaan murhasta. Hän oli tunnustanut vuosina 1999–2005 sattuneista surmista 55 kappaletta. Högelin menetelmänä oli antaa hoitamilleen potilaille kuolettavan suuria sydänlääkeannoksia. Hän sai jo vuonna 2015 elinkautistuomion kahdesta murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä. Tällä kertaa häntä syytettiin kaikkiaan 100 henkilön tahallisesta tappamisesta Delmenhorstissa ja Oldenburgissa. Poliisin arvion mukaan Högelin uhrien määrä saattaa olla selvästi suurempikin, mutta polttohautausten seurauksena todisteita muista murhista ei pystytty enää saamaan. Nykyisin 42-vuotias Högel on pyytänyt julkisesti anteeksi uhriensa omaisilta ja luonnehtinut tekojaan kammottaviksi.

Entisen työkaverin mukaan Högeliä nimitettiin työpaikallaan ”elvyttäjä-Ramboksi”, sillä hänellä oli tapana suistaa muut sivuun rynnätessään elvytystä kaipaavien potilaiden luokse. Syyttäjien näkemyksen mukaan Högelin uhreilleen tekemät toimenpiteet ja elvytyksiin kohdistama intoilu kumpusivat hänen halustaan tehdä vaikutus työtovereihinsa.

Saksassa on ihmetelty sitä, miksi poikkeukselliset kuolleisuusluvut eivät herättäneet suurempaa huomiota niissä kahdessa pohjois-Saksassa sijaitsevassa sairaalassa, joissa Högel työskenteli murhien tapahtuma-aikaan. Esimerkiksi oldenburgilaisessa sairaalassa Högelin työvuorojen aikana rekisteröitiin normaaliin verrattuna yli kaksinkertainen määrä elvytyksiä ja potilaskuolemia. Högel jäi ensimmäisen kerran kiinni laittomista hoitotoimenpiteistä lääkitessään potilasta ilman lupaa 2005 Delmenhorstissa, mikä johti vuonna 2008 langetettuun seitsemän vuoden vankeusrangaistukseen murhan yrityksestä. Viimeisimpään tuomioon johtaneen laajan tutkinnan kohteeksi Högelin toiminta joutui sen jälkeen, kun hän oli vuoden 2015 oikeudenkäynnin yhteydessä paljastanut psykiatrille syyllistyneensä jopa 30 ihmisen surmaamiseen.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa