Siirry sisältöön

Uppsalan kaupunki kielsi suomen puhumisen

Wikiuutisista

11. joulukuuta 2007

Uppsalan kaupunki Ruotsissa on kieltänyt suomen puhumisen työaikana. Ruotsin syrjintäasiamies tutkii asiaa.

Nyt tehty päätös siis kieltää puhumasta suomen kieltä työpaikalla. Tapaus juontaa sosiaalitoimistosta, jonka ruotsinsuomalainen toiminnansuunnittelija Tiina Kiveliö oli puhunut työtoverinsa kanssa suomeksi. Esimiehen kuultua tästä hän kielsi käyttämästä muuta kieltä kuin ruotsia. Kiveliön kieltäydyttyä hän vaati selvitystä kaupungilta. Kaupunki laati yhdessä ammattiliitto SKTF:n paikallisosaston kanssa suosituksen, jonka mukaan kaikissa Uppsalan kaupungin toimipisteissä on pakko käyttää ainoastaan ruotsia.

Uppsalan kaupungin edustaja kiistää, että määräys koskisi kahvitaukoja. Hänen mukaansa kyseessä on vain tarve löytää yhteinen kieli virka-asioiden hoitamiseksi.

Ruotsinsuomalaisten mukaan kyseessä ei ole yksittäistapaus, sillä suomen kieleen ja sen käyttöön kohdistetaan edelleen ennakkoluuloja Ruotsissa. Ruotsissa suomen kielellä ei ole erityistä asemaa kuten ruotsin kielellä Suomessa.

Edellisen kerran Ruotsissa oli surkuhupaisa yksittäistapaus elokuussa Norrbottenissa pelatussa naisten kolmosdivarin Haaparanta–Trångfors-ottelussa. Pelissä tuomari kielsi Haaparannan joukkuetta, jonka kaikki pelaajat eivät edes puhuneet ruotsia, puhumasta suomea ja vahvisti päätöstä keltaisin kortein. Peli keskeytyi pelaajien kieltäydyttyä pelaamasta, minkä jälkeen tuomari hyväksyi suomen kielen käytön ja pelin päätyttyä pyysi anteeksi toimintaansa.

Lähteet

[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa