Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Palautettavat sivut

Wikiuutisista
(Ohjattu sivulta WU:PS)
Opas käytäntöihin
Käyttäytyminen
Käytännöt
Ei henkilökohtaisia hyökkäyksiä
Häiriköinti
Mitä Wikiuutiset eivät ole
Muokkaussota
Vandalismi
Kirjoittaminen ja uutiset
Lähteet
Oma raportointi
Neutraali näkökulma
Poistokäytäntö
Yhteenveto
Ulkoiset linkit
Käyttäjät
Käyttäjätunnus
Käyttäjäsivu
Keskustelusivu
Äänestys
Esto
Yksityisyydensuoja
Tämä sivu on Wikiuutisten virallinen käytäntö.
Käytäntö koskee kaikkia käyttäjiä.


Ylläpitäjät voivat palauttaa poistoja tämän käytännön mukaisesti. Voit pyytää poiston nähtäväksi ylläpitäjiltä. Jos haluat parantaa tätä käytäntöä, aloita keskustelu siitä perusteluineen kahvihuoneessa. Vähäiset ja selvät muokkaukset, kuten kieliversioiden lisäykset, eivät vaadi kahvihuonekeskustelua. Tarvittaessa voit liittää selvennyksen keskustelusivulle.

Yleistä

[muokkaa]

Jos uutisen, kuvan tai muun tallenteen poisto on mielestäsi poistettu tarpeettomasti tai väärin, voit lähettää palautuspyynnön: Wikiuutiset:Palautettavat sivut. Ylläpitäjät palauttavat palautuskeskustelun ajaksi poiston ja siihen liittyvän keskustelusivun kaikkien nähtäväksi, jotta kaikki käyttäjät voivat osallistua keskusteluun. Tarvittaessa pyynnön siitä voi lähettää myös ylläpitäjän keskustelusivulle.

Muokkausten on täytettävä käytäntöjen vaatimukset ja huomioitava tietoja salaamatta kohtuullinen kohteliaisuus ja etiketti. Ylläpitäjät eivät palvo sääntöjä, vaan huomioivat käytäntöjen päämäärät käyttäen arvioinnissa tervettä järkeä.

Käytännöt

[muokkaa]

Ylläpitäjien tekemät poistot ja palautukset perustuvat käytäntöihin ja ohjeisiin, ei henkilökohtaisiin mieltymyksiin tai antipatioihin. Siksi palautuspyynnöt kannattaa perustella käytäntöihin perustuen. Ylläpitäjä ja käyttäjä voivat pyytää myös äänestystä asiasta. Palautus voi tapahtua seuraavasti:

  • Ylläpitäjä toteaa poiston perustuneen virheeseen ja palauttaa sivun välittömästi.
  • Poistosta keskustellaan. Ylläpitäjä palauttaa poiston perustuen käytäntöihin ja eri käyttäjien esittämiin näkökantoihin.
  • Keskustelijat tekevät pikagallupin tällä sivulla (Kannatan/Vastustan). Palautuksissa perustelut ovat usein merkittävämpiä kuin äänestykset, koska käyttäjät voivat esimerkiksi luoda useita tunnuksia.
  • Palautuksesta äänestetään Wikiuutiset:Äänestys mukaisesti.

Tallenteet

[muokkaa]

Palautuskeskustelut tallentuvat tälle sivulle peräkkäin vastaavasti kuin kahvihuonekeskustelu. Sivulla palautuspyynnöt ja keskustelut tallentuvat samaan ketjuun, jossa uusia kiistoja voi verrata aiempiin. Muut keskustelut ylläpitäjien tai poistajien kanssa poistoista voi linkittää. Poistetun uutisen, kuvan jne. keskustelusivulle voidaan liittää linkki Wikiuutiset:Palautettavat sivut keskusteluun.

Palautettavien sivujen arkistot ovat kasvavalla numeroinnilla nimellä Wikiuutiset:Palautettavat sivut/Arkisto1 jne. luokassa Luokka:Poistettavat. Poistot tallentuvat Poistologi-luetteloon. Palautukset tallentuvat Palautuslogi-luetteloon.

Katso myös

[muokkaa]