Kim Jong-il on kuollut
19. joulukuuta 2011
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il on kuollut, kertoo maan virallinen uutistoimisto KCNA. Uutistoimiston tänään kello 12 paikallista aikaa julkistama kuolinuutinen kertoo Kim Jong-ilin kuolleen lauantaina 17. joulukuuta kello 8.30. Hän kuoli sydänkohtaukseen junamatkalla.
Kim Jong-ilin poika Kim Jong-un on nousemassa isänsä seuraajaksi Pohjois-Korean johtajana. Valtiollisella televisiokanavalla kerrotussa kuolinuutisessa Kim Jong-unia nimitettiin ”suureksi johtajaksi ja seuraajaksi”. Hänen roolinsa isänsä seuraajana oli paljastettu jo syyskuussa 2010.
Kim Jong-il syntyi Siperiassa vuonna 1941 neuvostoliittolaisten asiakirjojen mukaan, Baekdu-vuorella vuonna 1942 virallisten tietojen mukaan, joten hän oli kuollessaan 69- tai 70-vuotias. Hän opiskeli Pjongjangissa Kim Il-sung -yliopiston politiikan ja taloustieteen laitoksella vuosina 1960–1964. Vuonna 1964 hän aloitti työt Korean työväenpuolueen keskuskomiteassa. Kim Jong-il johti Pohjois-Koreaa vuodesta 1994 lähtien, jolloin hänen ”suureksi johtajaksi” ja ”ikuiseksi presidentiksi” kutsuttu isänsä Kim Il-sung kuoli.
Itsevaltaista Kim Jong-iliä kutsutaan virallisesti ”rakkaaksi johtajaksi”. Hän jatkoi isänsä viitoittamalla tiellä ”sotavoimat ensin” -politiikkaa ja loi maailman viidenneksi suurimman armeijan samalla kun resurssien niukkuus on tarkoittanut maassa pitkäaikaista nälänhätää. Kiinan kautta maastaan paenneet pohjoiskorealaiset ovat kertoneet eristäytyneessä maassa tapahtuvista ihmisoikeusrikkomuksista ja poliittisesta vainosta, jotka Pohjois-Korean viralliset tahot kieltävät.
Kim Jong-ilin terveydentilasta liikkui huhuja sen jälkeen, kun hän vuonna 2008 sai tiedustelutietojen mukaan aivohalvauksen. Hän vaikutti kuitenkin virkeältä kuvissa, joita oli otettu hänen viimeaikaisilla matkoillaan Kiinassa ja Venäjällä.
Palvottu johtaja
[muokkaa]Virallisen kertomuksen mukaan Kim Jong-il syntyi vuonna 1942 Baekdu-vuorella ja taivaat kunnioittivat hänen legendaarista syntymäänsä kahdella sateenkaarella ja taivaalle syttyneellä uudella tähdellä. Hänen ympärilleen rakennettu henkilökultti näkyy mm. siinä, että Pohjois-Korean jokaisessa rakennuksessa roikkuu hänen ja hänen isänsä Kim Il-sungin kuva. Kim Jong-il on saanut ”Korean demokraattisen kansantasavallan sankarin” arvonimen kahdesti, vuosina 1975 ja 1982. Hänelle on myönnetty kolmesti Kim Il-sungin kunniamerkki, hän on ollut Korean demokraattisen kansantasavallan marsalkka vuodesta 1992 ja hän on vastaanottanut lukuisia muitakin kunnianosoituksia.
Kim Jong-ilin hautajaispäiväksi on ilmoitettu 28. joulukuuta. Hautajaisiin ei kutsuta ulkovaltojen edustajia. Pohjois-Koreaan on julistettu maansuru 29. joulukuuta asti.
Etelä-Koreassa armeija valmiustilassa
[muokkaa]Etelä-Korean presidentti Lee Myung-bak korosti vakauden ja rauhan ylläpitämisen tärkeyttä Kim Jong-ilin kuoltua. Etelä-Korean armeija on valmiustilassa, ja lisäksi pohjoisen rajanaapurin tarkkailua on tehostettu.
Etelä-Korean viranomaisia on arvosteltu julkisuudessa, koska he eivät ilmeisesti saaneet tiedustelutietoa Kimin kuolemasta. He eivät osanneet odottaa, että Pohjois-Korean etukäteen ilmoittama tärkeä tiedotus keskipäivällä koskisi johtajan kuolemaa.
Lähteet
[muokkaa]- AP, AFP, Reuters: Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-il on kuollut 19.12.2011. YLE Uutiset. Viitattu 19.12.2011.
- Associated Press: N Korean leader Kim Jong-Il dead at 69 19.12.2011. Japan Today. Viitattu 19.12.2011. (englanniksi)
- Liu: Profile: Key facts about late DPRK leader Kim Jong Il 19.12.2011. Xinhua. Viitattu 19.12.2011. (englanniksi)
- Song Sang-ho: North Korean leader Kim Jong-il dead 19.12.2011. The Korea Herald. Viitattu 19.12.2011. (englanniksi)
- S. Korean officials kept in dark on N. Korean leader's death 19.12.2011. The Korea Herald. Viitattu 19.12.2011. (englanniksi)