Lyhyesti – viikko 48/2008
Terrori-iskut tappoivat Intiassa
[muokkaa]Mumbaissa militanttiterroristien iskuissa kuoli noin kaksisataa. Iskut kohdistuivat matkailijoiden ja liikemiesten suosimiin paikkoihin, muun muassa hotelleihin, ravintolaan, rautatieasemaan, juutalaiskeskukseen ja lentoterminaaliin. Kuolleiden joukossa oli ainakin 22 ulkomaalaista. Juutalaiskeskuksen panttivankitilanteen päättäneen kommandoiskun kuolonuhreista kaksi oli newyorkilaisia rabbeja. Hotellien 500 paikalla olleesta työntekijästä kuoli kymmenkunta.
Hotelleihin, ravintolaan, rautatieasemalle ja juutalaiskeskukseen iskeneistä kymmenestä militanttiterroristista tiettävästi yhdeksän kuoli intialaiskommandojen operaation yhteydessä. Ammuskelusta ja räjäyttelystä otti vastuun huonosti tunnettu Deccan Mujahedeen -islamistiryhmä.
Iskuissa loukkaantui noin 300 ihmistä. Yksi heistä oli 19-vuotias suomalainen Oskari Pölhö, joka selvisi täpärästi hengissä päärautatieaseman ammuskelusta. Helsingin Sanomat tavoitti hänet paikallisesta sairaalasta. Hän palannee Suomeen maanantaina.
- Nair, Vipin ja Foxwell, Stephen: Indian Forces Comb Taj Mahal After Militants Kill 195 (Update4) Bloomberg.com. 29.11.2008. Viitattu 29.11.2008. (englanniksi)
- Ulkomaalaisten suosimat paikat hyökkäysten kohteina HS.fi. 29.11.2008. Viitattu 29.11.2008.
- Hakala, Pekka: Oskari Pölhö selvisi täpärästi aseman silmittömästä tulituksesta HS.fi. 29.11.2008. Viitattu 29.11.2008.
Poliittinen tilanne herkkä Thaimaassa
[muokkaa]Thaimaassa on ollut paikoin isoja hallituksenvastaisia mielenosoituksia. Mielenosoittajat pitävät hallitusta korruptoituneena ja vaativat sen eroa. He pysäyttivät pääkaupunki Bangkokin kahden lentokentän toiminnan eivätkä suostu poistumaan. Pääministeri Somchai Wongsawat julisti torstaina lentokentille poikkeustilan, jotta viranomaiset voisivat painostaa mielenosoittajat ulos. He ovat kuitenkin edelleen pysyneet kentillä ja uhoavat käyttävänsä ihmiskilpiä, jos poliisi yrittää hajottaa väkijoukon.
Thaimaassa liikkuu huhuja ja arvioita, joiden mukaan armeija suorittaisi sotilasvallankaappauksen. Armeijan päällikkö Anupong Paochinda vakuutti aiemmin, ettei vallankaappausta tule, mutta vaikeat järjestyshäiriöt tuntuvat vaativan reagointia. Pääministeri tahtoo, että poliisi hoitelee mielenosoittajat ja että sotilaat pysyvät kasarmeilla.
Lauantai-iltana mellakoitsijat pakottivat ison poliisijoukon pakoon parin kilometrin päässä kansainväliseltä lentokentältä. Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Lars Backström arvioi STT:lle, että mellakkapoliisit valtaavat piakkoin lentoaseman takaisin mielenosoittajilta.
- Thaimaan poliittinen kriisi kärjistyi HS.fi. 28.11.2008. Viitattu 29.11.2008.
- Mellakointi jatkuu Bangkokin kansainvälisellä lentokentällä HS.fi. 29.11.2008. Viitattu 29.11.2008.
”Mediariippuvuus” kasvava ongelma Saksassa
[muokkaa]Saksassa on perustettu yhdistys auttamaan mediasta eri tavoin riippuvaisia ihmisiä, joita arvioidaan olevan maassa jo kaksi miljoonaa. Pojat jäävät tyypillisesti koukkuun roolipeleihin, tytöt ja naiset chattiin ja keski-ikäiset miehet nettiseksiin. Saksassa mediariippuvuutta ei luokitella sairaudeksi, joten sairausvakuutus ei korvaa sen hoitoa.
- Tuormaa, Jussi: Mediariippuvuutta vaaditaan sairaudeksi Saksassa Digitoday. 27.11.2008. Viitattu 29.11.2008.