Siirry sisältöön

Viidennes eurooppalaisista harrastaa tiedostojen jakamista

Wikiuutisista

29. marraskuuta 2007

Vertaisverkkoliikenteen (P2P) suhteellisesta määrästä Internetin dataliikenteestä ja tiedostojen jakamisen yleisyydestä eri maissa on saatu tuoretta tutkimustietoa. Saksalainen Ipoque, joka kehittää Internet-liikenteen hallintaohjelmistoja yliopistoille ja palveluntarjoajille, analysoi tämän vuoden syys-lokakuussa kolmen petatavun edestä Internetin dataliikennettä noin 3 miljoonalta käyttäjältä.

Tulokset kertovat vertaisverkkotekniikan valtavasta suosiosta joka puolella maailmaa. Vähäisintä p2p-käyttö oli Lähi-idässä, mutta sielläkin se muodosti 49 % koko Internet-liikenteestä. Australiassa p2p söi 57 % verkon kaistanleveydestä, Etelä-Euroopassa 64 % ja Saksassa 69 %. Suurimman osan kaistasta vertaisverkot kuluttivat Itä-Euroopassa, jossa ne olivat vastuussa päivällä 83 %:sta ja yöllä peräti 95 %:sta kaikesta liikenteestä.

Yksittäisten p2p-protokollien osalta Bittorrent on selvästi vahvin kautta maailman. Sen suhteellinen osuus p2p-kakusta vaihtelee Etelä-Euroopan 40 %:sta Australian 73 %:iin. eDonkey (ed2k) on edelleen yllättävän vahva, erityisesti Etelä-Euroopassa, Saksassa ja Lähi-idässä. DirectConnectin käyttö on vähentynyt melko marginaaliseksi lukuun ottamatta Itä-Eurooppaa. Tutkimuksessa selvisi myös se, että Internet-puheluja dominoi käytännössä Skype, joka vastasi 95 %:sta puheluista.

Tutkimuksessa todettiin myös, että joka viides Internetin-käyttäjä harjoitti tutkimusjakson aikana tiedostojen jakamista. BitTorrentia käytettiin etupäässä videomateriaalin jakamiseen. Tietokoneohjelmien jakaminen oli tutkimuksen mukaan erityisen suosittua Etelä-Euroopassa, jossa se muodosti jopa 26 % p2p-tietoliikenteestä. Saksassa ja Lähi-idässä ohjelmistoja liikkui linjoilla 6 %:n edestä. Aikuisviihteen osalta taas saksalaiset olivat todellisia suurkuluttajia, sillä siellä vertaisverkkojen kaistasta käytettiin 13 % pornografisen materiaalin jakamiseen. Muualla maailmassa vastaava osuus oli 2–5 %.

Lähteet

[muokkaa]

Muuta

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa