Siirry sisältöön

Wikiuutiset:Tietoja

Wikiuutisista
Yleistä tietoa Wikiuutisista
Tietoja
Tervetuloa Wikiuutisiin
Wikiuutiset ja tekijänoikeudet
Ilmoituksia
Tilastot
Lehdistölle
Kritiikki ja UKK
Atom- ja RSS-syötteet
Käyttö
Uuden artikkelin kirjoittaminen
Tyyliopas
Kokeile muokkaamista
Haku
Ääni- ja videotiedostojen toistaminen
Wikiuutisten mobiilikäyttö
Pikanäppäimet
Tuoreet muutokset
Wikiuutisten mallineet
Yhteisö
Ylläpitäjät
Kahvihuone
IRC-keskustelu
Wikiprojektit

Yleistä tietoa Wikiuutisista

Wikiuutiset on vapaaehtoisvoimin tuotettu uutispalvelu ja Wikimedia-säätiön hallinnoiman Wikinewsin suomenkielinen versio. Wikinews aloitettiin englanninkielisenä marraskuussa 2004. Saman vuoden joulukuussa se siirtyi kokeiluvaiheeseen. Myöhemmin on aloitettu myös muunkielisiä Wikinewsejä. Suomenkieliset Wikiuutiset avattiin 25. marraskuuta 2007.

Wikiuutisten sisällön tuottavat sen käyttäjät.

Mihin Wikiuutisia tarvitaan

"Mihin tarvitsen Wikiuutisia, onhan internet tulvillaan uutispalveluja, televisiosta ja radiosta puhumattakaan?" On totta, että jo pelkästään internetin uutistarjonta on runsasta, mutta sinä et pysty vaikuttamaan sen sisältöön. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että uutisointi koostuu juuri niistä aiheista, jotka joku muu on valinnut sinun puolestasi merkittäviksi?

Lähes jokaisella medialla on ohjelma eli agenda; siis tavoitteita, joita media ajaa uutisoinnillaan. Uutiset valikoidaan ja muokataan usein sen mukaan, mikä sopii agendaan. Kaupalliset mediat ajavat usein omaa taloudellista etuaan, aatteelliset taas poliittista näkökantaansa, ja viralliset, "julkiset" mediat toimivat enemmän tai vähemmän edustamansa tahon, kuten valtion senhetkisen politiikan äänitorvina. Monet mediat mainostavat olevansa riippumattomia tai sitoutumattomia, mutta yleensä ei ole mitään takeita siitä, että se olisi totta. Jos se ei ole totta, jos media valehtelee, niin mitä voit tehdä asialle? Virheellisistä tiedoista voit jättää korkeintaan oikaisupyynnön. Jos jokin tieto Wikiuutisissa on väärin, voit itse korjata sen!

Wikiuutiset on tässä suhteessa aivan erilainen kuin perinteiset mediat. Wikiuutisten toiminta on täysin avointa ja läpinäkyvää, ja siihen voi osallistua kuka tahansa. Wikiuutisilla ei ole päätoimittajaa, poliittista tavoitetta tai rahoittajaa, joka päättäisi uutisoinnin sisällöstä. Tällaista mediaa ei ole aiemmin ollut. Perinteiset mediat tiedottavat ikään kuin ylhäältä alas ruohonjuuritasolle; vaikuttajat tiedottavat tavallisille ihmisille. Tämä on osa vallankäyttöä. Wikiuutisissa tavalliset ihmiset tiedottavat toisilleen. Ruohonjuuritaso ei ole koskaan saanut ääntään kuuluviin näin voimakkaasti.

Tiedonvälitys elää murroskautta. Sähköinen tiedonvälitys lisääntyy ja monipuolistuu, mutta myös hajanaistuu ja erikoistuu. Internetistä löytyy monille aateryhmille "valmiiksi pureskeltuja" uutisia ja tietoja, jotka sopivat valmiiksi omaan maailmankuvaan. Tiedonvälittäjän aseman tuoma vallankäytön mahdollisuus leviää valtamedioiden käsistä yhä laajemmalle, mutta ei katoa. Tiedonvälitys avartuu, mutta myös "blokkiutuu", ja arvovapaata uutispalvelua voi olla yhä vaikeampi löytää. Wikiuutiset kuitenkin ylittää mielipideryhmien rajat, sillä rakenteensa vuoksi sen ei ole mahdollista sitoutua mihinkään. Mikäli uutisiimme opitaan luottamaan, voimme profiloitua poikkeuksellisen puolueettoman tiedon lähteeksi internetin "viidakossa".

Ajattele, millaisen potentiaalin useat käyttäjät yhdessä muodostavat, juuri tähän joukkovoimaan Wikiuutiset luottaa. Nopeaa uutisvälitystä suoraan sieltä missä tapahtuu.

Wikiuutiset ei ole...

  • blogi
  • yleisönosasto
  • mainostila
  • paikka julkistaa tiedotteita ja vuosikertomuksia
  • kotisivu
  • paikka julistuksille, kannanotoille, mielipiteille tai propagandalle

Pähkinänkuoressa: Wikiuutisten sisältö muodostuu keskustelu- ja ohjesivut poislukien ainoastaan uutisista.

Käytännön vastaiset muokkaukset voidaan poistaa viipymättä. Katso myös Wikiuutisten poistokäytäntö.

Wikiuutisten muokkaaminen

Kaikki muokkaukset Wikiuutisissa lisensioidaan Creative Commons Attribution 2.5 mukaisesti. Tallentamisen jälkeen artikkeli on vapaasti kaikkien muokattavissa Wikiuutisten käytäntöjen mukaisesti. Mikäli et voi suostua tähän tai et ole varma haluatko tekstin tallentuvan pysyvästi Internetiin, älä tallenna sitä.

Ennen kuin aloitat, on suositeltavaa että tutustut artikkelin kirjoittamiseen.


Kaikkeen Wikiuutisiin lisäämääsi suhtaudutaan kuten mihin tahansa julkisesti esille laittamaasi tekstiin tai muuhun materiaaliin. Sen sisällöstä olet itse vastuussa kuten kaikesta muustakin toiminnastasi. Harkitse, millaista sisältöä lisäät Wikiuutisiin.

Ennen kuin tallennat, muista että kaikki muokkauksesi tallentuvat pysyvästi.