Siirry sisältöön

35 virkamiestä pidätetty Irakissa

Wikiuutisista

18. joulukuuta 2008

Bagdad, Irak. Terrorismin vastainen yksikkö on pidättänyt 35 sisäministeriön virkamiestä, joista suuri osa on korkeassa asemassa, syytettyinä poliittisista hämäräpuuhista. Hallituslähteet ovat vahvistaneet kolmen viime päivän aikana tehdyt pidätykset. Pidätetyistä neljä oli kenraaleja. Asiasta kertoo New York Times Internet-sivuillaan.

Osalla pidätetyistä on hallituksen mukaan ollut alkutekijöissään oleva vallankaappaussuunnitelma. Joitain syytettiin yhteyksistä Al Awda -puolueeseen (’paluu’), Saddam Husseinin Baath-puolueen seuraajaan. Huhut salaliitoista ovat kiihtyneet nyt, kun Irakin paikallisvaaleihin on kuukausi aikaa. Baath-puolueeseen, joka on Irakin nykylain mukaan laiton, kuului Saddamin aikana lähinnä sunnimuslimeja, mutta pidätettyjen virkamiesten joukossa oli myös paljon shiialaisia.

Nimettömänä pysyttelevä poliisi, joka tunsi osan pidätetyistä, sanoo heidän olleen viattomia ja sanoo pidätysten johtuneen poliittisista motiiveista. Kriitikot syyttävät pääministeri Nuri al-Malikia valtansa pönkittämisestä pidätysten avulla. Viime kuukausina Irakissa on pidätetty useita pääministerin poliittisia kilpailijoita. Turvallisuusviranomaisten johtaman terrorismin vastaisen yksikön kerrotaan hyökänneen kesällä Diyalan kuvermentin kuvernöörin toimistoon ja pidättäneen kuvermentin neuvoston jäsenen. Pidätyksen johdosta pidetyssä mielenosoituksessa olleita poliitikkoja pidätettiin.

Sisäministeriön korkea virkamies sanoi Al Awdaan kytköksissä olleiden pidätettyjen lahjoneen muita virkamiehiä. Pidätysten yhteydessä tehdyissä ratsioissa oli hänen mukaansa löytynyt paljon rahaa. Virkamiehen mukaan pidätyksiä voi tulla vielä lisää.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa