Siirry sisältöön

Ahtisaarelle Nobelin rauhanpalkinto

Wikiuutisista

10. lokakuuta 2008

Martti Ahtisaari.

Presidentti Martti Ahtisaari on valittu tämänvuotisen Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi. Ahtisaarta on veikkailtu palkinnon saajaksi jo parin vuoden ajan. Nobel-komitea päätti palkita hänet Indonesian Acehissa tekemästä työstä rauhan eteen sekä Crisis Management Initiative -järjestön (CMI) rauhanrakentamistyöstä eri puolilla maailmaa sijaitsevissa kriisipesäkkeissä.

Tänään Ahtisaari on Helsingissä ja pitää illemmalla lehdistötilaisuuden. Tasavallan presidentti Tarja Halonen ja Ahtisaari lounastivat tänään yhdessä. Lounaasta oli sovittu jo aikaisemmin, eikä sitä palkintouutisen vuoksi peruttu.

»Olen iloinen, että palattiin jälleen perinteisiin palkinnonsaajiin»
(kertoi Ahtisaari Helsingin Sanomille)

Ahtisaarelle oli ilmoitettu palkinnosta 25 minuuttia ennen kuin se julkistettiin. Etukäteen hänellä oli ollut pieni aavistus, että palkinto heltiäisi tänä vuonna.

»Olen ylpein siitä, että saan tehdä työtä pätevien ihmisten kanssa»
(vastasi Ahtisaari kysyttäessä, mistä hän on ponnisteluissaan rauhan eteen ylpein.)

Nobelin rauhanpalkinnon ovat vuoden 1901 jälkeen saaneet viisi ruotsalaista, kaksi norjalaista sekä yksi tanskalainen. Nyt palkinto tulee ensimmäistä kertaa Suomeen.

Palkinnosta kertoi Norjan Nobel-komitean puheenjohtaja Ole Danbolt Mjøs Oslossa Norjan Nobel-instituutissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Tänä vuonna palkinnon saajaksi oli ehdolla 197 henkilöä tai järjestöä. Rauhannobelista Ahtisaari kuittaa 1,5 miljoonaa dollaria, joka on suunnilleen 1,1 miljoonaa euroa.

Ahtisaari saa palkinnon Oslon raatihuoneella 10. joulukuuta järjestettävässä juhlallisessa seremoniassa. 10. joulukuuta on Alfred Nobelin kuolinpäivä.

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Nobelin rauhanpalkinto 2008.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa