Siirry sisältöön

Airbus siirtää tuotantoaan pois euroalueelta

Wikiuutisista

26. marraskuuta 2007

Jos euron arvo dollariin verrattuna jatkaa nousuaan, niin eurooppalaisen lentokonevalmistajan Airbusin johto saattaa päättää joidenkin lentokoneenosien valmistuksen siirtämisestä dollaria käyttäviin maihin. Asiasta ilmoitti Airbus-yhtiön emoyrityksen EADS:n (European Aeronautic Defence and Space Company) pääjohtaja Louis Gallois menneen viikonlopun aikana.

Saksalaiselle Welt am Sonntag -lehdelle antamassaan haastattelussa Gallois totesi nykyisen eurokurssin, lähes 1,50 dollaria, olevan ”selkeästi olemassaoloamme uhkaava vaara, ei välittömästi, mutta pitkällä aikavälillä. Meidän tulee ehkä siirtää osa tuotannostamme maihin, jotka käyttävät dollaria ja löytää alueilta alihankkijoita”, totesi Gallois ja lisäsi, että ”tällä perusteella me voimme järkevämmin suunnitella tulevaisuutta.

Airbusin ongelmana on erityisesti se, että yhtiö toimii kalliin euron alueella, mutta joutuu myymään tuotteensa dollareissa, joka on lentokonebisneksen valuutta. Tämä laittaa yrityksen eriarvoiseen asemaan amerikkalaisen kilpailijansa kanssa.

Airbus-yhtiön työntekijöille Toulousessa Gallois’n ilmoitus ei tullut yllätyksenä, sillä taustalla on todennäköisesti presidentti Nicolas Sarkozyn matka Kiinaan. ”Meitä valmistellaan psykologisesti tuotannon siirtoon Kiinaan”, ilmoitti AFP:lle Marina Lensky, CFTC-ammattiyhdistyksen edustaja ja toivoi samalla, että ”siirto jäisi hyvin rajalliseksi ja saataisiin aikaan sopimukset myös siellä”.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa