Siirry sisältöön

Arkkipiispa: šaria-lain käyttööntulo Britanniassa näyttää "väistämättömältä"

Wikiuutisista

8. helmikuuta 2008

Englannin kirkon johtaja Canterburyn arkkipiispa tri. Rowan Williams sanoi maanantaina 4. helmikuuta 2008 BBC Radio 4:n toimittajalle, että islamilaisen šaria-lain käyttööntulo Britanniassa näyttää "väistämättömältä" ja argumentoi, että se voisi ylläpitää sosiaalista koheesiota. Williamsin lausunto tulkittiin šarian tukemiseksi ja siitä on noussut Britanniassa suuri kohu.

Tri Rowan Williamsin mukaan osa Britannian asukkaista ei hyväksy brittiläistä lakijärjestelmää, ja hän ehdotti että muslimit voisivat ratkoa avioliittoasioita tai taloudellisia asioita šariatuomioistuimessa, jolloin heidän ei tarvitsisi valita valtiouskollisuuden tai kulttuuriuskollisuuden välillä. Arkkipiispa huomautti, että Britanniassa on jo ortodoksijuutalaisia beth din -oikeusistuimia, joissa asioita sovitellaan molempien osapuolten hyväksyessä sen, ja laki ottaa huomioon eräiden kristittyjen näkemykset abortista.

Lausunto herätti suurta vastustusta. Kulttuuriministeri Andy Burnhamin mukaan siitä seuraisi "sosiaalinen kaaos." Pääministeri Gordon Brownin tiedottaja sanoi pääministerin uskovan, että "Britannian lain tulee perustua brittiläisiin arvoihin." Hallituksen neuvonantaja musliminaisten asioissa Shaista Gohir sanoi ettei suurin osa muslimeista edes halua šariatuomioistuimia.

Pitkäaikainen Southwarkin piispa ja Yleisen Synodin jäsen Tom Butler puolestaan kehotti arkkipiispaa eroamaan. Hulmen piispa Stephen Lowe puolestaan arvosteli arkkipiispaa vastaan suunnattua arvostelua ala-arvoiseksi pilkanteoksi.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa