Siirry sisältöön

Atlantis-avaruussukkulan laukaisu siirtyy

Wikiuutisista

11. joulukuuta 2007

Avaruussukkula Atlantis 29. elokuuta 2006.
Columbus-moduuli Kennedy Space Centerissä.

Nasan 9:nneksi joulukuuta 2007 suunnittelema avaruussukkula Atlantiksen laukaisu on siirretty tapahtuvaksi aikaisintaan 2. tammikuuta 2008. Nasan tiedotteen mukaan lykkäyksen syynä on yksi neljästä polttoaineen syöttöä ohjaavista ECO-sensoreista, joka varhain viime sunnuntaina palautti vääriä lukemia, kun yhtä aluksen polttoainetankeista oltiin täyttämässä. Sensoreiden tarkoituksena on sulkea ulkoisen polttoainetankin polttoaineensyöttö, ennen kuin säiliö tyhjenee.

Myös 6:nneksi joulukuuta 2007 suunniteltua laukaisua jouduttiin siirtämään, kun kaksi aluksen nestemäistä vetyä tarkkailevista ECO-sensoreista palautti virheellisiä lukemia. Lähdön peruutuksen jälkeen säiliötä tyhjennettäessä myös kolmas sensori palautti virheellisiä arvoja. Aikaisemman lähtöyrityksen ongelmien vuoksi nyt ECO-sensoreita seurattiin tavallista tarkemmin ja laukaisun loppuun viemiseksi olisi vaadittu kaikkien neljän sensorin toimimista ongelmitta aikaisempien laukaisujen kolme neljästä sensorista -vaatimuksen sijaan. ECO-sensorit ovat tuottaneet ongelmia siitä lähtien, kun sukkula otettiin vuonna 2005 uudelleen käyttöön.

Atlantis-avaruussukkulan on määrä kuljettaa avaruuteen eurooppalainen Columbus-tiedelaboratorio, joka on eurooppalaisten suurin yksittäinen panostus kansainvälisen avaruusaseman rakentamiseen.

Katso myös

[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien aihetta Atlantis-avaruussukkula.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa