Siirry sisältöön

Auringon naapuritähteä kiertää Maan kokoinen planeetta

Wikiuutisista
Taiteilijan näkemys näkymästä kuvitteellisella planeetalla, joka kiertää Alfa Kentauri A:ta. – Nyt löydetty planeetta kiertää kuitenkin B-tähteä.

17. lokakuuta 2012

Nature-lehdessä tänään julkaistu raportti paljastaa, että Aurinkokuntaa lähinnä sijaitsevasta tähtijärjestelmästä Alfa Kentaurista on löytynyt eksoplaneetta. Se on tähän mennessä löydetyistä eksoplaneetoista lähimpänä, ja lisäksi se on yksi pienimmistä, sillä se saattaa olla niinkin pieni kuin Maa-planeettamme.

Löytö tehtiin Euroopan eteläisen observatorion La Sillan teleskoopin HARPS-spektrometrillä. Se havaitsi planeetan aiheuttamia poikkeamia tähden valossa. Koska planeetta on pieni, poikkeamien toteamiseen vaadittiin yli neljä vuotta kestänyttä havainnointia.

Löydetty planeetta on todennäköisesti laavaplaneetta. Se kiertää Alfa Kentauri B -tähteä paljon lähempänä kuin Auringon lähin kiertolainen Merkurius kiertää Aurinkoa. Sen kiertoaika tähden ympäri on lyhyt, vain 3,6 vuorokautta. Planeetan pintalämpötilaksi arvioidaan 1 200 celsiusastetta. Sen ei uskota voivan ylläpitää elämää. Tähtitieteilijä Marek Kukula kertoo BBC:lle, että viimeaikaisen kokemuksen perusteella voidaan pitää todennäköisenä muidenkin planeettojen löytymistä tähtijärjestelmästä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa