Azerbaidžanista löytyi tuhansia vuosia vanha pelialusta

Wikiuutisista

14. joulukuuta 2018

Azerbaidžanissa sijaitsevasta kalliosuojasta löydetyt kuviot vastaavat nimellä ”Koirat ja sakaalit” tunnetun pelin kuviointia. Kuvassa Amenemhet IV:n hallituskaudelta 12. dynastian ajalta peräisin oleva egyptiläinen ”Koirat ja sakaalit” -pelilauta.

Gobustanin kansallispuiston alueella Azerbaidžanissa sijaitsevan kalliosuojan lattia-alasta löydettiin sarja merkintöjä, jotka arkeologi Walter Cristin mukaan muodostavat noin 4 000 vuotta sitten pelatun lautapelin pelialustan. Crist työskentelee arkeologina American Museum of Natural History -museossa.

Crist kertoi kaivausten myötä löydettyihin kivilaattoihin ja kallioperään hakattujen painaumien muodostavan toistuvan ja ainutlaatuisen kuvion, joka on silmiinpistävän samankaltainen nimillä ”58 reikää” ja ”Koirat ja sakaalit” tunnetun lautapelin kuvioinnin kanssa. ”Koirat ja sakaalit” oli aikoinaan suosittu peli Muinaisessa Egyptissä ja Mesopotamiassa. Vaikka pelin tarkkoja sääntöjä ei tunneta, sen uskotaan olleen kahden pelaajan peli. Sille sopivaksi vertailukohdaksi on joskus mainittu backgammon varhaisessa muodossaan. Aiemmin minkäänlaista todistusaineistoa pelin pelaamisesta Azerbaidžanin alueella ei ollut löytynyt.

Lautapelin pelialustan sisältävää kalliosuojaa käyttivät pronssikaudella eläneet karjanpaimentajat, joilla on löydön perusteella ollut yhteyksiä Lähi-idän alueella vaikuttaneisiin kulttuureihin.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa