Siirry sisältöön

Balin ilmastokokouksessa sovittiin "tiekartasta"

Wikiuutisista

15. joulukuuta 2007

Yhdistyneiden kansakuntien Balin ilmastokokouksessa (United Nations Climate Change Conference 2007) päästiin 14.12 sopimukseen "tiekartasta" ilmastonmuutosta vastaan. Tiekartalla on tarkoitus saada sovittua jatko Kioton ilmastosopimukselle, ja sen mukaiset jatkoneuvottelut on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2009 Köpenhaminan kokouksessa sekä ratifioiduksi ennen Kioton sopimuksen päättymistä 2012.

Ilmastokokouksen saavutuksia oli saada kaikki 190 maata neuvottelemaan Kioton sopimuksen jatkosta ja sopia periaatepäätös metsien säästämisen kompensoinnista kehitysmaille. Kritiikkiä kokous on saanut siitä, ettei se kyennyt sopimaan mitään selkeitä ja sitovia päästörajoitustavoitteita, mikä haittaa jatkoneuvotteluita sekä hidastaa päästöjen vähentämisen aloittamista.

Sopuun kokouksessa päästiin vasta virallisen kokousajan jälkeen, kun YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ja Indonesian presidentti Susilo Bambang Yudhoyono olivat ilmaisseet pettymyksensä neuvottelijoihin. Yksi viimeisistä neuvottelujen kiistakohdista oli muun muassa Yhdysvaltojen vaatimus ”raportoitavissa olevista, mitattavista ja todennettavista” toimista kehittyviltä mailta ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kiina ja muut väkirikkaat Aasian maat vastustivat tätä perusteenaan, että vaikka ne ovat maailman suurimpia kasvihuonepäästöjen tuottajia, niin niiden asukasta kohden tuottamat kasvihuonepäästöt ovat paljon pienempiä kuin länsimaiden. Lopulta valtavan arvosteluryöpyn jälkeen Yhdysvallat ilmoitti hyväksyvänsä sopimuksen.

Suomalaisten poliitikkojen kanta[muokkaa]

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk) sanoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen. Hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen (vihr) piti kompromissia tärkeämpänä sitä, että löytyi jokin sopu, josta jatkaa tulevaisuudessa. Kansanedustaja Sanna Perkiön (kok) mukaan ilmastokokous päättyi lievään pettymykseen, koska siellä ei saatu sovituksi sitovia päästörajoja. Hänen mielestään on ilmeistä, että tulevia ilmastokokouksia jatketaan YK:n lisäksi Bushin ilmastoaloitteiden pohjalta WTO:ssa ja G8-kokouksissa.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Katso myös aiheeseen Balin ilmastokokous liittyvät aiemmat uutiset.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa