Brittitutkijat väittävät kehittäneensä keinospermaa

Wikiuutisista

8. heinäkuuta 2009

Britannialainen tutkijaryhmä kertoo onnistuneensa kehittämään ihmisen kantasoluista siemennestettä. Keinospermalla on arveltu olevan suuri vaikutus lapsettomuushoitoihin, joten jos väite pitää paikkansa, voidaan tutkijaryhmän keksintöä pitää mullistavana.

Durhamin yliopiston ja Newcastlen julkisen terveydenhoidon säätiön sekä yliopiston yhteisen tutkimuslaitoksen, NEWSCI:n, mukaan keinospermaa voidaan pitää kelvollisena munasolun hedelmöittämiseen. Tutkimusta johtavan Karim Nayernin mukaan kehittely ei ole vielä lopussa, mutta sperma pitää jo sisällään kaikki uuden elämän vaatimukset.

Varovaisten arvioiden mukaan jo kymmenen vuoden päästä voi olla mahdollista, että pariskunnat, joilla on vaikeuksia lapsen saannissa, voivat keinospermaa hyödyntämällä saada lapsia, joilla on heidän oma perimänsä. On myös esitetty, että siemennestettä pystyttäisiin tuottamaan naisen kantasoluista, mikä tarkoittaa sitä, että lapsi ei tarvitse syntyäkseen välttämättä lainkaan isää.

Nayernin mukaan kymmenen vuoden kuluttua keinosperman avulla voisi niin ikään olla mahdollista myös lisääntymiskyvyn palauttaminen sen syöpähoidoissa menettäneille nuorille. Tässä auttaisi etenkin se, että keinospermaa opittaisiin tuottamaan jo pelkistä ihosoluista.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa