Siirry sisältöön

Brown tahtoisi muodostaa koalitiohallituksen

Wikiuutisista

7. toukokuuta 2010

Äänestäjiä vaaliuurnilla Hackneyssä eilen
Wikipedia
Katso myös artikkeli Yhdistyneen kuningaskunnan parlamenttivaalit 2010 Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.

Ison-Britannian parlamenttivaaleista tuli harvinaislaatuinen tulos, kun yksikään puolue ei saanut enemmistöä parlamenttiin. Kun 650 vaalipiiristä 647:n ääntenlaskenta on valmis, konservatiiveille on luvassa 304 paikkaa, työväenpuolueelle 258 ja liberaalidemokraateille 57.[1]

Nykyinen pääministeri, työväenpuolueen Gordon Brown, piti aluksi kiinni virallisesta perustuslaintulkinnasta, jonka mukaan istuva pääministeri saa ensimmäisenä yrittää muodostaa hallituksen, jos parlamenttivaaleissa kukaan ei saa enemmistöä. Liberaalidemokraattien puheenjohtaja Nick Clegg halusi kuitenkin neuvotella ensin eniten ääniä saaneen puolueen, konservatiivien, puheenjohtaja David Cameronin kanssa. Brown ei vastusta Cleggin ja Cameronin neuvotteluja, mutta on ilmoittanut neuvottelevansa mielellään Cleggin kanssa, jos kilpakumppanit eivät pääse sopimukseen.

Cleggin päätös neuvotella ensin konservatiivien kanssa johtunee siitä, että kansa ei katsoisi suopeasti, jos hän auttaisi vaalit hävinnyttä Brownia pysyttelemään vallankahvassa.

Guardianin Tom Clark kirjoittaa, että konservatiivipomo Cameronilla on Cleggin päätöksen ansiosta mahdollisuus nousta pääministeriksi myös muodostamalla konservatiivien vähemmistöhallitus – ainakin, jos hän saa neuvoteltua liberaalidemokraatit tuekseen epäluottamusäänestysten varalle. Tätä mahdollisuutta väläyttää myös Cameron itse lausunnossaan, jossa hän ilmoittaa kannattavansa liberaalidemokraattien vaatimaa vaalijärjestelmän uudistusta.[2]

Myös pääministeri Brown on ilmoittanut kannattavansa vaalijärjestelmän uudistamista. Liberaalidemokraatit joutuvat vaalijärjestelmässä häviäjiksi tavan takaa: näissä vaaleissa puolue menetti parlamenttipaikkoja vaikka lisäsi kannatustaan.

Lähteet

[muokkaa]
  1. Election results - live blog 3.38pm
  2. Election results - live blog 4.17pm
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa