Siirry sisältöön

Der Spiegel erotti toimittajansa valheellisten artikkelien takia

Wikiuutisista

20. joulukuuta 2018

Der Spiegelin pääkonttori Hampurissa.

Euroopan merkittävimpiin uutisjulkaisuihin lukeutuva saksalaislehti Der Spiegel erotti toimittajansa Claas Relotiuksen valheellisia yksityiskohtia, siteerauksia ja jopa mielikuvitushenkilöitä sisältäneiden artikkelien takia. Lehden mukaan Relotiuksen toiminta oli tietoista ja järjestelmällistä.

Relotiuksen vilppi paljastui sen jälkeen, kun eräs hänen kanssaan yhteistyötä tehnyt toimittaja oli alkanut epäillä kollegansa kirjoitusten aitoutta. Relotius vakuutti aluksi syyttömyyttään mutta tunnusti lopulta kirjoittaneensa useisiin artikkeleihin kokonaisia kappaleita, joiden sisältö oli täysin keksittyä. Hän kertoi katuvansa ja häpeävänsä toimintaansa.

Eräässä maahanmuuttoaiheisessa artikkelissaan Relotius oli tosiasioiden vastaisesti kertonut nähneensä minnesotalaisessa kaupungissa käsin maalatun kyltin, jossa meksikolaisia kehotettiin pysymään poissa. Joissakin jutuissa hän oli siteerannut sellaisten ihmisten lausuntoja, joiden kanssa hän ei ollut edes puhunut. Myös esimerkiksi Relotiuksen kirjoittama Guantanamo Bayssa sijaitsevan yhdysvaltalaisen sotilasvankilan asukkaita käsittelevä artikkeli sisälsi valheellista tietoa.

Relotiuksen Minnesotassa sijaitsevaa Fergus Fallsia esitelleen jutun yksityiskohdat vaikuttivat kaupungissa asuneiden Michele Andersonin ja Jake Krohnin mielestä niin kummallisilta, että he tutkivat niitä vuoden ajan. Heidän mukaansa artikkelissa kerrotaan hiilivoimalaitoksen työntekijästä nimeltä Neil Becker, jota ei ole olemassa, ravintolatyöntekijän sairaudesta, jota hänellä ei todellisuudessa ole, ja niin edelleen. Erityisen huolestuneita Anderson ja Krohn olivat siitä, että toimittaja vaikutti keksineen lainauksia omasta päästään ja panneen ne oikeiden ihmisten nimiin seurauksista välittämättä. Relotiuksen erottamisen jälkeen he julkaisivat tutkimustyönsä tulokset Medium-verkkosivustolla.

Jotkin keksittyjä tietoja sisältäneistä Relotiuksen laatimista artikkeleista ovat joko voittaneet journalistisia palkintoja tai olleet ehdolla sellaisten saajiksi. Relotius itse on saanut muun muassa European Press Prize -⁠palkinnon, ja hänet on valittu CNN:n Vuoden journalistiksi 2014. Hän on kirjoittanut Der Spiegelin lisäksi moniin muihinkin arvostettuihin uutisjulkaisuihin, kuten Financial Times Deutschlandiin ja Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitungiin.

Skandaalin takia lukijoilleen esittämässään anteeksipyynnössä Der Spiegel piti tapausta lehden historian alhaisimpana kohtana. CNN International puolestaan kertoi, että Vuoden journalisti -palkinnon Relotiukselle myöntänyt tuomaripaneeli on yksimielisesti päättänyt poistaa palkinnon häneltä vilpin paljastumisen seurauksena.

Lähteet

[muokkaa]

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa