Siirry sisältöön

Digitodayn uutiset saa myös puhuttuna

Wikiuutisista

22. joulukuuta 2007

Uutispalvelu Digitodaylla on koekäytössä mahdollisuus kuunnella sivuston uutiset myös puhuttuna. Puhesynteesi on toteutettu ReadSpeaker-ohjelmiston avulla ja käytetyn Mika-äänen on toimittanut suomalainen Bitlips. Kokeiluvaiheessa käytössä on pelkästään suomen kielen perussanasto jolloin syntetisaattorille tuntemattomat sanat, kuten ict-alan käyttämät englanninkieliset termit, lausutaan oudolta kuulostaen suomen kielen mukaan.

Puheentuottamiseen ReadSpeaker käyttää unit selection -synteesiä, jossa puhe kootaan suuresta määrästä tietokantaan talletettua oikeaa puhetta. Tällöin tietokannassa olevista äänteistä, tavuista ja sanoista valitaan parhaiten sopivat palaset (unit selection) ja ne yhdistetään digitaalisen signaalinkäsittelyn avulla. Tämä kuulostaa luonnollisemmalta kuin puhtaasti digitaalisesti tuotettu puhe.

Digitoday on Wikiuutisten tietojen mukaan ensimmäinen suomalainen uutissivusto, joka tarjoaa uutisensa myös ääneen luettuna. Vastaavaa tekniikkaa voi kuitenkin kuulla muuallakin. Esimerkiksi Ylen TV1-digikanavalla on voinut syyskuusta 2005 lähtien kuunnella Bitlipsin tekniikalla toteutettua äänitekstitystä.

Lähteet

[muokkaa]

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa