Siirry sisältöön

Egyptin väitetään pakkopalauttavan Sudanilaisia pakolaisia

Wikiuutisista

20. kesäkuuta 2024

Amnesty International julkaisi 18. kesäkuuta raportin, jossa väitetään Egyptin ottavan säilöön ja pakkopalauttavan sudanilaisia pakolaisia.

Raportin mukaan Egyptin poliisi ja rajavartiosto vangitsivat 287 pakolaista mielivaltaisesti 2023 lokakuun ja 2024 maaliskuun välillä. Raportista löytyy 27 yksityiskohtaista tapausta. Amnesty raportoi myös 800 Sudanilaisen palauttamisesta ilman, että heillä oli mahdollisuutta valittaa päätöksestä tai hakea turvapaikkaa. Julkisia tilastoja ei ole saatavilla, mutta YK:n mukaan 2023 lopulla palautuksia oli tuhansia.

Sudanissa syttyi sisällissota huhtikuussa 2023, joka johti maailman pahimpaan pakolaiskriisiin (9 miljoonaa pakolaista). Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön mukaan 500 tuhatta on paennut Egyptiin. Valtio ja media ovat syyttäneet pakolaistilannetta Egyptin jo ennalta huonon talouden horjuttamisesta. Vuonna 2023 vieraiden valuutoiden saatavuus oli Egyptissä huono ja säilöönotettujen afrikkalaisten vaadittiin maksavan dollareilla estääkseen palauttamisensa.

EU ja Egypti solmivat lokakuussa 2022 sopimuksen, jonka tarkoituksena on estää ihmiskauppaa ja laitonta maahanmuuttoa Egyptin rajoilla. Sopimus sai lisärahoitusta maaliskuussa 2024.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa