Siirry sisältöön

Ensimmäinen kansalaisaloite luovutettiin Suomen eduskunnalle

Wikiuutisista

5. maaliskuuta 2013

Kansalaisaloitteeseen kerättiin allekirjoituksia helsinkiläisessä kosmetiikkaliikkeessä viime syyskuussa.

Helsinki, Suomi. Viime vuonna voimaan tullut kansalaisaloitelaki antaa kansalaisille mahdollisuuden tuoda haluamansa aloite Eduskunnan käsiteltäväksi keräämällä sille 50 000 kannattajaa. Kaikkien aikojen ensimmäinen kansalaisaloite luovutettiin Eduskunnalle tänään 69 381 kannattajan nimellä varustettuna. Kansalaisaloitteessa esitetään turkistarhauksen kieltämistä lailla.

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma (sd.) otti kansalaisaloitteen vastaan kansalaisjärjestöjen edustajilta Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa. Heinäluoma lupasi, että aloitteeseen suhtaudutaan erityisellä vakavuudella, koska se on ensimmäinen laatuaan.

Eri puolueiden edustajien tiedotusvälineille antamista lausunnoista voi kuitenkin päätellä, että vain vihreät ja Vasemmistoliitto kannattavat aloitetta. SDP:n edustaja Anneli Kiljunen sanoi Uuden Suomen mukaan, että puolueessa ”on erilaisia mielipiteitä”. Muiden puolueiden kansanedustajien enemmistö puolustaa turkistarhausta. Perussuomalainen-lehden verkkosivuilla arvellaan, että aloite ei etene valiokuntakäsittelyä edemmäs ja valiokuntaankin puhemiesneuvosto lähettää sen vain siksi, että se on historiallinen ensimmäinen Eduskuntaan päässyt kansalaisaloite.

Kansalaisaloitteen kannattajat vetoavat eläinsuojeluun ja vastustajat turkiselinkeinon taloudellisiin ja työllisyyttä vahvistaviin etuihin. Kaikkien puolueiden edustajat pitivät kuitenkin myönteisenä, että kansalaisaktiivisuutta on toteutettu laillisia väyliä myöten.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa