Siirry sisältöön

Europarlamentti käsitteli telepakettia

Wikiuutisista

24. syyskuuta 2008

Euroopan parlamentti käsitteli tänään telemarkkinapaketiksi kutsuttua lainsäädäntöaloitetta. Paketti sisältää monia ehdotuksia mm. kuluttajien oikeuksista, radiotaajuuksien jakamisesta ja tietoturvasta.

Kysymys siitä, pitäisikö IP-osoitteet laskea yksityiseksi tiedoksi, päätettiin siirtää tuonnemmas. Parlamentti pyytää Euroopan komissiolta selvitystä asiasta.

Osa kansalaisista on ollut huolissaan siitä, heikentääkö telepaketti ihmisten yksityisyyttä Internetissä. Eurokansanedustaja Kartika Liotard on puolestaan sanonut, että eräs paketin ehdotuksista määräisi Internet-palveluntarjoajat vahtimaan asiakkaidensa tekijänoikeusrikkomuksia ja toimimaan näissä tapauksissa tuomarin ominaisuudessa. Tämä rikkoisi hänen mukaansa kansalaisvapauksia ja loukkaisi ihmisten oikeutta yksityisyyteen. Lakialoitteen esittelijän, eurokansanedustaja Malcolm Harbourin mukaan ei ole syytä huoleen. Hänen mukaansa joitain aloitteen kohtia on tulkittu alarmistisesti ja piruja on maalailtu seinille. –Päinvastoin, telemarkkinapaketti antaa kuluttajille uusia oikeuksia ja auttaa purkamaan suurten kansallisten Internet-palveluntarjoajien monopoliasemaa, Harbour sanoo. Harbourin mukaan ehdotuksen tarkoituksena ei ole tekijänoikeuksien täytäntöönpano.

Telemarkkinapaketin mukaan Internet-palveluntarjoajan on annettava asiakkailleen neuvoja petosten ja huijausten uhriksi joutumisen välttämiseksi sekä tietoja tekijänoikeuksista.

Europarlamentti hyväksyi tänään myös uuden telemarkkinoiden valvontaelimen perustamisen. Uuden elimen tehtävänä on lisätä kilpailua maissa, joissa telemarkkinoita dominoi aiemmin valtion omistuksessa ollut suuryhtiö. Parlamentti kuitenkin vesitti joitain komission ehdotuksia valvontaviranomaista koskien.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa