Finncon 2011 tuo Turkuun Nalo Hopkinsonin ja Richard Morganin

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

16. heinäkuuta 2011

Nalo Hopkinson.

Finncon-tieteiskirjallisuustapahtuma alkoi Turussa perjantaina. Tapahtuman teemoina ovat tänä vuonna virtuaalitodellisuus ja myytit. Ulkomaisina kunniavieraina nähdään kirjailijat Nalo Hopkinsonin ja Richard Morgan. Finnconin yhteydessä järjestetään japanilaisen populaarikulttuurin Animecon-tapahtuma. Tapahtumiin odotetaan viikonlopun aikana yli kymmentätuhatta kävijää.

Turun yliopiston tiloissa pidettävä Finncon-Animecon on Euroopan suurin pääsymaksuton ja vapaaehtoisvoimin toteutettu spekulatiivisen fiktion ja japanilaisen populaarikulttuurin harrastajien tapahtuma.

Finncon ja Animecon viimeistä kertaa yhdessä[muokkaa]

Animeconin päätapahtumia on animemusiikkikonsertti, jossa esiintyvät japanilainen kapellimestari Yukihiro Notsu ja kanadalainen animelauluartisti Himeka. Orkesterina toimii Suomen Nuoriso-Orkesteri.

Finncon on järjestetty Suomessa vuodesta 1986 alkaen eri kaupungeissa. Animecon on järjestetty vuodesta 1999 lähtien. Molempiin tapahtumiin kuuluu esitelmiä, paneelikeskusteluja, työpajoja, tapaamisia ja kilpailuja. Finncon ja Animecon järjestetään nyt viimeistä kertaa yhdessä. Yleisömäärän kasvaessa tilojen ja voimavarojen rajallisuus on tullut vastaan. Vuoden 2009 Finncon-Animecon keräsi peräti 15 000 kävijää Helsingin Kaapelitehtaalle. Vuonna 2012 Finncon järjestetään Tampereella ja Animecon Kuopiossa.

Useita kirjallisuuspalkintoja jaossa[muokkaa]

Cosplay-asu vuoden 2006 Finnconissa.

Helsingin science fiction -seuran myöntämä Tähtifantasia-kirjallisuuspalkinto parhaasta suomeksi ilmestyneestä käännetystä fantasiakirjasta jaetaan lauantaina. Myös Tähtivaeltaja-lehden tieteisnovellikilpailun voittaja julkistetaan. Turun SF-seura myöntää Atorox-palkinnon edellisen vuoden parhaalle kotimaiselle tieteis- tai fantasianovellille.

Kustannusyhtiö Teoksen fantasia- ja scifi-kirjoituskilpailu on kerännyt runsaasti käsikirjoituksia. Kilpailun voittajan julkistaa tuomariston puheenjohtaja, kirjailija Johanna Sinisalo. Voittaja allekirjoittaa kustannussopimuksen Teoksen edustajan Sija Hiidenheimon kanssa.

Con-sanastoa[muokkaa]

  • Con tulee englannin sanasta convention, kokoontuminen. Erilaisia coneja järjestävät esimerkiksi tieteis- ja fantasiakirjallisuuden, roolipelien, sarjakuvien ja elokuvien harrastajat.
  • Fandom viittaa jonkin asian harrastajakuntaan, erityisesti tieteis- ja fantasiakulttuurin.
  • Spekulatiivinen fiktio kattaa yleiskäsitteenä tieteisfiktion ja fantasian. Näiden päälajityyppien rinnalla kulkevat kauhu, maaginen realismi ja uuskumma.
  • Anime on japanin kielen sana animaatiolle, manga viittaa japanilaiseen sarjakuvaan.
  • Cosplay (englannin costume play) tai pukuilu on harrastus, jossa pukeudutaan sarjakuva-, elokuva-, tai pelihahmon asusteisiin. Monet cosplayn harrastajat eli cossaajat tekevät pukunsa itse.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa