Grönlanti salaisten CIA:n vankilentojen vakiopysähdyspaikka?

Wikiuutisista

31. tammikuuta 2008

Tanskassa on alettu vaatia uutta selvitystä CIA:n salaisista vankilennoista maan yleisradioyhtiön esitettyä keskiviikkoiltana dokumentin The CIA's Danish Connections, joka kertoi Grönlannista CIA:n salaisten vankilentojen vakiopysähdyspaikkana. Euroopan neuvoston selvityksen mukaan lennoissa oli kyse Euroopan maiden tietämästä ja hiljaisesti hyväksymästä käytännöstä, jossa Yhdysvallat on vuosien 2001–2005 välillä siirtänyt terroriepäiltyjä kuulusteltavaksi kolmansiin maihin, joissa heitä on kidutettu tai kohdeltu ala-arvoisesti.

Tanskan oppositio on jatkuvasti vaatinut selvitystä siitä, että kulkivatko salaiset lennot Tanskan kautta, mutta hallitus on toistuvasti hylännyt vaatimukset. Nyt esitetyssä dokumentissa tekijöiden mukaan lentojen kulkeminen Tanskan kautta todistetaan.

Dokumentissa väitetään todisteisiin, muun muassa laskuihin ja lentosuunnitelmiin, perustuen, että kolmannes 35 tiedetystä Euroopan läpi kulkeneesta salaisesta lennosta päätyi Grönlantiin. Lisäksi 14 kulki Tanskan ilmatilan kautta. Monet lennoista olivat alun perin lähtöisin Johnston County – lentokentältä, jota CIA:n on käyttänyt aikaisemminkin. Lentosuunnitelmien kohteiden joukossa oli muun muassa siviililiikenteeltä kielletty Yhdysvaltain sotilastukikohta Camp Peary. Pitääkseen lennot salassa ne oli tehty peiteyritysten kautta.

Yksi dokumenteissa seuratuista lentokoneista oli kuljetuskone N379P, joka on Washington postin mukaan CIA:n lentoyhtiön, Premier Executive Transport:n, kone. Tämä kone kävi 14 kertaa Tanskan ilmatilassa, joista kuudella se oli joko tulossa tai menossa Tashkentiin Uzbekistanissa, joka on eräs niistä paikoista joiden uskotaan toimineen isäntänä Yhdysvaltojen kuulustelukeskukselle. Kyseisen lentokoneen miehistön salanimet olivat samat kuin niiden, jotka osallistuivat Saksan kansalaisen Khaled el-Maserin kidnappaukseen, jota Saksan viranomaiset parhaillaan selvittävät.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Condoleezza Ricen vuonna 2006 annetun lausunnon mukaan Yhdysvallat ei siirrä ihmisiä paikkoihin joissa heitä tiedetään kidutettavan. Vankilentojen alkamisen aikoihin Britannian Uzbekistanin suurlähettiläs Craig Murray erotettiin tämän lausuttua julkisuudessa, että on moraalitonta tehdä terrorismin vastaisen sodan nimissä yhteistyötä maiden kanssa, jotka kiduttavat ja ettei kidutuksen kautta saadut tiedustelutiedot olisi luotettavia. Murray raportoi muun muassa Uzbekistanin keittäneen kaksi ihmistä elävältä.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Englanninkielisen wikipedian artikkeleita[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa