Häkämies esittää lisärahaa maanpuolustukseen

Wikiuutisista
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

23. elokuuta 2008

Puolustusministeri Jyri Häkämies esittää määrärahojen lisäämistä maanpuolustukseen. Hänen mukaansa kansainvälinen ilmapiiri on viimeaikoina jännittynyt Venäjän tehtyä sotilaallisen iskun naapurimaahansa Georgiaan. Venäjän ja puolustusliitto NATO:n suhteet ovat kiristyneen entisestään Moskovan kärkevien lausuntojen jälkeen.

Myös Ruotsissa on herätty tilanteeseen aivan viime päivinä. Ruotsissa maan omaa puolustusta on karsittu voimakkaalla kädellä jo 1990-luvulta lähtien maan keskityttyä kansainväliseen toimintaan. Nyt maan hallitus on ilmoittanut tilanteen uudelleenarvioinnin olevan välttämätöntä.

Venäjän tekemät iskut ovat aiheuttaneet sen että Suomessa esitetyt myönteiset arviot turvallisuusympäristön kehityksestä ovat kerralla vanhentuneet, sanoo Häkämies.

Venäjä on viime aikoina esiintynyt vahvoin äänenpainoin korostaen oman maansa etujen olevansa päällimäisenä poliitikassaan. Poliittisessa retoriikassa on esitetty Venäjän murskaavan maansa etuja uhkaavat tahot. Venäjän presidentti Dmitri Medvedevin lausui pitämässään puheessa ettei Venäjä tai sen edeltäjä Neuvostoliitto ole koskaan hyökännyt mihinkään maahan. Tämä liittynee siihen että Georgian johto oli aiemmin verrannut Venäjän hyökkäystä maahansa Neuvostoliiton hyökkäykseen Suomeen talvisodassa vuosina 1939–1940. Venäjä myönsi vasta muutama vuosikymmen sitten virallisesti ampuneensa sotaan johtaneet ns. Mainilan laukaukset.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa