Siirry sisältöön

Haitin maanjäristyksen uhriluku nousee, juomaveden saatavuus heikko

Wikiuutisista

14. tammikuuta 2010
Päivitetty 20. tammikuuta 2010

Maanjäristyksen keskus sijaitsi lähellä Port-au-Princeä.
Yhdysvaltain sotilaat purkavat avustuskuormaa ruuhkaisella Port-au-Princen lentokentällä.

Port-au-Prince, Haiti. Haitissa tiistai-iltana sattuneesta maanjäristyksestä selvinneillä on pula puhtaasta juomavedestä ja ruoasta. Veden tuontia kriisialueelle ei uutistoimisto AP:n mukaan ole vielä saatu järjestettyä. ”Janosta kärsiviä ihmisiä kuolee”, puki uhkakuvan sanoiksi lääkärin avustaja Jimitre Coquillon. Haitin pelastusviranomaiset ovat pahasti ylikuormitettuja ja tarvikkeista on pulaa. Ihmiset yrittävät pelastaa raunioihin loukkuun jääneitä ihmisiä jopa käsin raivaamalla.

Pääkaupunki Port-au-Princeä tuhonnut maanjäristys, Richterin asteikolla 7,0, sattui tiistaina viideltä illalla paikallista aikaa (kello 22 Keski-Euroopan aikaa). Punaisen Ristin edustaja kommentoi, että jopa ruumispusseista on pulaa; pääkaupungin kaduilla lojuu edelleen lukuisia ruumiita. BBC:n kirjeenvaihtaja kuvaili kolkkoa näkymää erässä sairaalassa, jossa ihmiset nukkuivat kuolleiden ruumiiden joukossa.

Haitin pääministeri sanoi eilen pelkäävänsä, että uhriluku nousee yli sadan tuhannen. Vähintään kymmenien tuhansien arvellaan kuolleen, mutta tarkkaa uhrilukua ei voida vielä tietää. Yhdysvaltalaisen CNN:n mukaan Haitin maanjärjistyksissä on kuollut jo ainakin 70 000 haitilaista. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vertaa tragediaa Aasian vuoden 2004 tsunamikatastrofiin. Punaisen Ristin mukaan hätäavun tarpeessa on jopa kolme miljoonaa ihmistä.

Ulkomailta tuodaan apua Haitiin lentäen ja meritse. Kiina ilmoitti lähettäneensä lentokoneessa pelastustyöntekijöitä, lääkäreitä, seismologian asiantuntijoita, kymmenen tonnia ruokaa, lääkkeitä ja tarvikkeita. Britannia on lähettänyt pelastustyöntekijöitä, Yhdysvallat merijalkaväkeä. Sadat kuubalaislääkärit hoitavat jo loukkaantuneita kenttäsairaaloissa. Avun perille saantia ovat vaikeuttaneet sadat ryöstelevät haitilaiset, jotka yrittävät hankkia elintarvikkeita romahtaneista myymälöistä. Yhdysvallat aloitti ruoka- ja vesipakkausten jakamisen ilmateitse keskiviikkona 20.1.

Jälkijäristykset ovat ravistelleet Haitia useasti tiistai-illan jälkeen. Vielä keskiviikkona 20.1. tapahtui jälkijäristys voimakkuudeltaan 6,0 Richterin asteikolla.

Lähteet

[muokkaa]

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa