Siirry sisältöön

Hallitus nostamassa eläkeikää ja viinan hintaa

Wikiuutisista
Pääministeri Matti Vanhanen

25. helmikuuta 2009

Suomen hallitus on nostamassa eläkeikää ja viinan hintaa. Eläkeiän noston perusteeksi on esitetty maamme tulevien vuosien ennakoitua velkaantumista ja siitä selviytymistä työssäoloaikaa pidentämällä. Viinan hinnan korotusta perustellaan yksinomaan valtion rahantarpeella.

Palkansaajajärjestöt SAK, STTK ja AKAVA ovat raivostuneet hallituksen yksipuolisesta päätöksestä eläkeasiassa ja ne pitävät sitä toimivan neuvotteluyhteyden romuttamisena. Pääministeri Vanhanen ei näe muutosta huononnuksena eläketurvassa, sillä se koskee kaikkia palkansaajia tasapuolisesti. Hänen mukaansa asiasta ei palkansaajajärjestöjen kanssa olisi edes kannattanut neuvotella sillä ne olisivat vastustaneet sitä joka tapauksessa. Hänen mukaansa järjestöjen värikkääseen kielenkäyttöön on jo viime aikoina tottunut. Eläkeikää nostetaan nykyisestä 63:sta vuodesta 65:een vuoteen.

Yleisradion uutisten tekemän kyselyn perusteella kansalaiset ovat äreissään hallituksen yllättävästä ja vain omassa piirissään tekemästä päätöksestä. Nykyisin vain joka kymmenes 62-vuotias tekee täyttä työpäivää. Suomalaiset jäävät jo nyt sairaampina eläkkeelle kuin työntekijät muissa Pohjoismaissa.

Hallitus nostaa viinan hintaa kolmannen kerran lyhyen ajan sisällä. Viimeksi sitä korotettiin tammikuussa ja sitä ennen edellisen vuoden tammikuussa. Nyt vuorossa oleva korotus on kymmenen prosentin luokkaa. Tällä kertaa nostoa ei perustella tavanomaisin kansanterveydellisin syin, vaan ainoastaan taloudellisin perustein.

Lähteet[muokkaa]

Wikiuutisiin on lisätty uusia uutisia koskien tätä aihetta.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa