Siirry sisältöön

Hallitusohjelman hienosäätöä: Pääkaupunkiseudun kunnat sulautetaan?

Wikiuutisista

14. helmikuuta 2009

Pääkaupunkiseudun neljä kaupunkia tummanvihreällä ja pääkaupunkiseudun ns. kehyskunnat vaaleammalla vihreällä. Kartassa ei ole otettu huomioon vuoden 2009 osakuntaliitosta Sipoosta ja Vantaasta Helsinkiin.

Helsinki, Suomi. Länsiväylä-lehden mukaan hallitusohjelman meneillään olevassa puolivälin tarkastelussa ohjelmaan aiotaan lisätä pääkaupunkiseudun kuntien yhdistäminen. Lehden mukaan kuntaliitosta ajavat helsinkiläiset kuntaministeri Mari Kiviniemi (kesk.), asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok.) ja oikeusministeri Tuija Brax (vihr.).

Kiviniemen erityisavustaja kiistää, että Kiviniemi toisi kuntaliitoksen hallitusohjelmaan. Kiviniemi on korostanut, että kuntaliitosten on perustuttava kuntien vapaaehtoisuuteen. Viime syksynä hän ehdotti, että Helsingin ja Vantaan olisi neuvoteltava yhdistymisestä kahden kesken, ”jollei muilta alueen kunnilta löydy herkkyyttä lukea ajan merkkejä”. Jan Vapaavuoren kerrotaan kannattavan joissain tilanteissa myös pakkoliitoksia.

Niin kannatusta kuin vastustustakin[muokkaa]

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat kuntaliitoksesta erimielisiä: Helsingin johtavat tahot kannattavat kuntaliitosta ja Vantaakin on liitokselle myötämielinen, kun taas Espoon kaupunginhallitus lausui tällä viikolla, ettei kaupunkien yhdistämiselle ole edellytyksiä. Länsiväylä kirjoittaakin: ”Espoon kohdalla kyse olisi pakkoliitoksesta, sillä Espoon poliittinen johto vastustaa yksimielisesti liitosta.” Myös Kauniainen vastustaa kuntaliitosta.

Brax: ”Uutisankka”[muokkaa]

Oikeusministeri Brax kiistää väitteet siitä, että hallitus lisäisi pääkaupunkiseudun yhdistämisen prioriteetikseen hallitusohjelmaan. Hän sanoi kuitenkin, ettei hallitus voi välttää vastuutaan, jos käy ilmi, että kuntaliitos on järkevä ratkaisu. Helsingin kaupunki valmistelee tänä keväänä selvityksen kuntaliitoksen eduista ja haitoista.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa