Higgsin bosonin etsinnässä saavutettu läpimurto

Wikiuutisista

4. heinäkuuta 2012

Peter Higgs

Hiukkasfysiikan tutkimuskeskus CERNissä Sveitsissä tänä aamuna pidetyssä tiedotustilaisuudessa kerrottiin läpimurrosta Higgsin bosonin etsinnässä. Jumalhiukkaseksikin kutsuttu Higgsin bosoni on hiukkanen, jonka olemassaolo on ennustettu jo vuosikymmeniä sitten mutta josta ei ole onnistuttu tekemään havaintoja.

Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että kahden hiukkasilmaisimen tutkijaryhmät olivat tehneet havaintoja uudenlaisesta hiukkasesta CERNin LHC-hiukkaskiihdyttimessä. ATLAS-ryhmä havaitsi 126,5 gigaelektronivoltin massaisen hiukkasen, CMS-ryhmän havaitseman hiukkasen massa oli 125,3 gigaelektronivolttia. Havainnot ovat oikeita 99,99995 prosentin todennäköisyydellä.

Amerikkalaisfyysikko Sean Carroll kertoi Guardianin mukaan, että jos massojen ero on todellinen, se voi johtua hiukkasten reagoinnista muiden hiukkasten kanssa, mikä avaa mielenkiintoisia näkymiä tutkimukseen.

Higgsin bosoni on nimetty hiukkasfyysikko Peter Higgsin mukaan, joka vuonna 1964 totesi, että Higgsin bosoni on massan kaikelle antavan näkymättömän energiakentän sivutuote. Tämänaamuisessa tiedotustilaisuudessa Higgs sanoi, ettei olisi odottanut tällaisia tuloksia saatavan hänen elinaikanaan. Vielä ei tosin voida täydellä varmuudella sanoa, että CERNin hiukkaslöydössä on kyse juuri standardimallin ennustamasta Higgsin bosonista. CERN ei ole julistanut Higgsin bosonia virallisesti löytyneeksi, vaikka moni tiedemies on vakuuttunut tuloksista. Samppanjapulloja aukaistiin hiukkasfysiikan ICHEP-konferenssissa Melbournessa, kun uutinen tuloksista saapui.[1] Myös ainakin Peter Higgsillä ja CERNin fyysikko Bill Murraylla oli suunnitelmissa juhlistaa löytöä samppanjalla.

Lähteet[muokkaa]

  1. Melbourne drinks to the Higgs while CERN lunches NewScientist 4.4.2012
Wikipedia
Katso myös artikkeli Higgsin bosoni Wikipediassa, vapaassa tietosanakirjassa.
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa