Siirry sisältöön

Hugo Chávez on kuollut

Wikiuutisista

6. maaliskuuta 2013

Hugo Chávez (1954–2013)

Venezuelan presidentti Hugo Chávezin kerrottiin eilen päivällä Venezuelan aikaa kuolleen. Kuolemasta ilmoitti varapresidentti Nicolás Maduro. Chávez oli jo kauan kamppaillut syövän kanssa. Viime vuoden kesällä Chávez ilmoitti parantuneensa sairaudestaan, mutta joulukuussa kerrottiin, että syöpä oli sittenkin edelleen aktiivinen. Chávez kävi syöpähoidoissa Kuubassa. Viimeisistä syöpähoidoistaan hän oli palannut kotimaahansa 18. helmikuuta. Observer uutisoi 2. maaliskuuta, että Chávezin kerrottiin aloittaneen erityisen rankat syövän lääkehoidot ja hänen huhuttiin olevan hoidossa Carlos Arvelon sotilassairaalassa Caracasissa.

Varapresidentti Maduro toimii presidentin sijassa 30 päivän sisällä pidettäviin presidentinvaaleihin asti. Joulukuussa Chávez oli kehottanut kansalaisia äänestämään Maduroa jatkajakseen siinä tapauksessa ettei voisi itse jatkaa presidenttinä.

Venezuelaan on julistettu viikon suruaika. Kuubassakin on kolmen päivän suruaika Chávezin kuoleman johdosta.

Kapinoitsija ja nuorin presidentti[muokkaa]

Hugo Chávez syntyi 28. heinäkuuta 1954. Nuorena hän kävi Venezuelan sotilasakatemiaa. Vuonna 1992 hän johti upseerien kapinaa Carlos Andrés Pérezin hallinnon kaatamiseksi, mutta kapina kukistettiin ja Chávez tuomittiin 30 vuoden vankeuteen. Rafael Calderan noustua presidentiksi Chávez kuitenkin armahdettiin.

Chávez aloitti presidenttikautensa kaikkien aikojen nuorimpana Venezuelan presidenttinä vuonna 1999. Viimeksi hänet valittiin jatkokaudelle viime lokakuussa 54 prosentin ääniosuudella. Hänen presidenttiytensä ei ollut aivan yhtäjaksoinen, sillä 12. huhtikuuta 2002 talouskriisin aiheuttamat mielenosoitukset pakottivat hänet luopumaan vallasta. Chávez palasi presidentiksi kaksi päivää myöhemmin, kun hänen tilalleen noussut Pedro Carmona Estanga syrjäytettiin mielenosoitusten jälkeen armeijan tuella.

Chávez aloitti kiistellyt ja radikaalit uudistukset, joita hän nimitti ”bolivaariseksi vallankumoukseksi” ja ”21. vuosisadan sosialismiksi”. Uudistuksiin sisältyi muun muassa teollisuuden sosialisointia ja ohjelmia köyhälistön olojen parantamiseksi. Vuonna 2009 Chávez ajoi läpi perustuslain uudistuksen, jossa poistettiin kahden presidenttikauden rajoitus; Chávez perusteli tarvitsevansa jatkoa vuonna 2013 päättyvälle toiselle kaudelleen voidakseen juurruttaa sosialistisen vallankumouksen.

Ulkopoliittinen vaikuttaja[muokkaa]

Chávez oli keskeinen henkilö Latinalaisen Amerikan vasemmistolaisten yhteistyössä, ja hänen aloitteestaan perustettiin Latinalaisen Amerikan ja Karibian maiden sosialistinen Alba-yhteistyöjärjestö. Useimpien Latinalaisen Amerikan valtionpäämiesten odotetaan osallistuvan Chávezin hautajaisiin ylihuomenna perjantaina.

Chávez oli ankara Yhdysvaltain ja etenkin Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin kriitikko. Hän myös arvosteli YK:ta imperialistiseksi ja ehdotti sen päämajan siirtämistä pois Yhdysvalloista. Hän syytti Yhdysvaltoja vuoden 2002 vallankaappauksen junailusta.

Hugo Chávez oli ollut kahdesti naimisissa. Kumpikin avioliitto päättyi eroon, viimeinen vuonna 2004. Chávezilla oli kaksi poikaa ja kolme tytärtä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa