Siirry sisältöön

IPCC:n Pachauri: Ei aikomusta erota

Wikiuutisista

29. tammikuuta 2010

Rajendra Pachauri

New Delhi, Intia. YK:n Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) puheenjohtaja Rajendra Pachauri sanoi PTI-uutistoimiston mukaan, ettei aio erota tehtävästään IPCC:n neljännestä arviointiraportista löytyneiden virheiden vuoksi. Vuonna 2007 julkaistu raportti väitti, että Himalajan vuoriston jäätiköt ovat miltei sulaneet pois vuonna 2035 ilmastonmuutoksen myötä. Eri tiedemiehet kuitenkin arvioivat, ettei Himalajan jäätiköitä ole menetetty edes vielä 200 vuoden päästä.

IPCC myönsi viime viikon keskiviikkona, että arviointiraportissa on virhe.

Intialaisten tiedotusvälineiden mukaan arviointiraportin väitettä oli käytetty lyömäaseena, jolla Intiaa oli painostettu toimiin päästöjen vähentämiseksi. Intian ympäristöministeri Jairam Ramesh oli kuvaillut väitettä jäätiköiden nopeasta sulamisesta ”alarmistiseksi”. Intian ympäristöministeriön marraskuussa esittelemä tutkimus tuli siihen lopputulokseen, etteivät Himalajan jäätiköt näyttäisi vetäytyvän epätavallisesti. Pachauri oli kommentoinut hallituksen tutkimusta ”voodoo-tieteeksi”. IPCC:n kömmähdyksen tultua julki kirjoitti konservatiivinen World-aikakauslehti, että ”voodoo-tiedemies” olikin Pachauri itse.

Väite jäätikön sulamisesta vuoteen 2035 mennessä tuli IPCC:n raporttiin jäätikkötutkija Syed Hasnainin haastattelusta New Scientist -lehdessä yli kymmenen vuotta sitten. Kyseessä oli ilmeisesti inhimillinen sekaannus: jäätikkötutkija Vladimir Kotlyakov oli kolme vuotta aiemmin kirjoittanut, että jäätikköjen peittämä alue pienentyisi dramaattisesti vuoteen 2350 mennessä. Poliitikot ja tiedemiehet ovat olleet tyrmistyneitä siitä, että tällainen vertaisarvioimaton väite pääsi arviointiraporttiin asti sitä laatineiden 3 000 tiedemiehen huomaamatta.

IPCC:n puheenjohtaja Pachauri pahoitteli Sciencen haastattelussa sitä, ettei Himalajan alueita hallinnoivissa valtioissa panosteta Himalajan jäätikkötutkimukseen.

»Raportoimme vain sen pohjalta, mitä on saatavilla. Valitettavasti meidän ei tässä tapauksessa olisi pitänyt valita sitä lähdettä, jota arvioomme käytimme, ja olemme tuon virheen myöntäneet. Mutta minusta suurempi ongelma on, ettei meillä todella ole tarpeeksi tutkimukseen perustuvaa tietoa siitä, mitä jäätiköillemme tapahtuu.»
(Rajendra Pachauri Sciencen haastattelussa.)

Vaatimuksia erosta[muokkaa]

Tiedemiehet kuten saksalainen ilmastotieteilijä Hans von Storch vaativat Pachaurin eroa, jotta IPCC ei vahingoittuisi kohusta enempää. Von Storch on sitä mieltä, että Pachauri sisällytti raporttiin hurjan väitteen jäätiköiden sulamisesta kerätäkseen rahoitusta tutkimukseen. Pachaurin johtama TERI (The Energy & Resource Institute) kerää rahaa Himalajaa koskevaan tutkimukseen. Pachaurin mukaan TERI:n johtajuus ja TERI:n saama rahoitus eivät jäävää häntä IPCC:n johdosta, ja hän huomauttaa, että edellinen IPCC:n puheenjohtaja Robert Watson oli puolestaan Maailmanpankin palkkalistoilla.

Suomalainen europarlamentaarikko Eija-Riitta Korhola vaati viime viikon torstaina blogissaan Pachaurin eroa. Hänen mukaansa IPCC:n työryhmä I:tä johtanut George Kaser varoitti jo arviointiraporttia laadittaessa, että jäätikköväite oli kyseenalainen, mutta työryhmä II viittasi varoitukselle kintaalla. Korholan mielestä Pachaurin ero olisi välttämätön ilmastotieteen luotettavuuden pelastamiseksi.

Viime viikon lauantaina Pachauri sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei hänellä ole aikomusta erota. Hän sanoi aikovansa luotsata IPCC:n viidennen arviointiraportin julkaisun. ”Ja olen varma, että saamme aikaiseksi vahvan ja uskottavan raportin”, hän lupasi. Sciencen haastattelussa hän lupasi erityisesti valvoa, ettei viidenteen arviointiraporttiin käytetä kyseenalaista tietoa.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa