Siirry sisältöön

Ilotuliteriehunta ongelmana Ruotsissa

Wikiuutisista
Ilotulitusfestivaalit Malmössä, elokuussa 2006.

28. joulukuuta 2007

Ruotsissa juhlitaan uutta vuotta vasta kolmen päivän päästä, mutta jo nyt erilaisten ilotulitteiden ammunta ja paukkuminen on ryöstäytynyt käsistä maassa. Ensimmäiset paukuttelut ovat alkaneet tiettävästi jo ennen joulupyhiä.

Torstai-iltana Göteborgissa nuoret ampuivat raketteja kuutta koulurakennusta kohti. Rakennukset kärsivät savuvahinkoja, mutta tulipaloilta vältyttiin.

Läheisessä Trollhättanin kaupungissa puolestaan raketti räjähti poliisin pään lähellä. Poliisi selvisi kuitenkin lievin vammoin eikä kukaan ohikulkija tiettävästi loukkaantunut.

Tukholmassa nuoriso ampui ilotulitusraketteja Rinkebyn metroasemalla. Kohteina oli aseman lisäksi myös paikan henkilökuntaa ja matkustajia. Lopulta tilanne kävi niin levottomaksi että koko asema on vastedes suljettuna iltaisin.

Raketteja ampuneet ovat tiettävästi alaikäisiä, 13–17 vuotiaita, vaikka Ruotsissa ei lain mukaan saa myydä tulitteita alle 18-vuotiaille. Näin ollen leväperäisen ammuskelun syyt voidaan osittain vierittää myös nuorten vanhemmille.

Ruotsissa myydään ilotulitteita vuosittain 20 miljoonan euron edestä. Pelastuslaitoksen tilastojen mukaan vuosittain n. 300 ihmistä joutuu hakemaan apua lääkäristä, kun raketti räjähtää jostain syystä käsiin.

Lähteet

[muokkaa]