Siirry sisältöön

Intiassa alkoi vuoden suurin uskonnollinen tapahtuma

Wikiuutisista

15. tammikuuta 2019

Vedessä kylpemiseen valmistautuvia ihmisiä vuoden 2013 kumbh melassa Allahabadissa.
Kuvaaja: Prateek1961

Intiassa sijaitsevassa Prayagrajissa eli Allahabadissa alkoi tänään kumbh mela, joka on vuoden suurin uskonnollinen tapahtuma. Juhla kestää 49 vuorokautta ja päättyy 4. maaliskuuta 2019. Ensimmäisenä päivänä paikalle odotetaan vähintään 15 miljoonaa ihmistä, ja viranomaiset ovat tehneet järjestelyjä kaikkiaan 120 miljoonan vierailijan varalle. Turvallisuuden ylläpitämisestä vastaa yli 30 000 poliisia ja puolisotilaallisten joukkojen jäsentä. Tapahtumaa varten on perustettu muun muassa pankkeja ja sairaaloita sekä rakennettu yli 120 000 käymälää ja noin 300 kilometriä uutta tieverkostoa.

Pyhiinvaeltajia helmikuussa 2013.
Kuvaaja: Seba Della y Sole Bossio

Hindulaisuudessa uskotaan Gangesin, Jamunan ja intialaisessa mytologiassa esiintyvän Sarasvatijoen yhtymäkohdassa kylpemisen puhdistavan synnit ja auttavan vapautumaan jälleensyntymisten kehästä. Kertomuksen mukaan jumalien ja demonien taistellessa amritasta, kuolemattomuuden antavasta eliksiiristä, tiputti Vishnu tuota juomaa neljään paikkaan, jotka saivat amritapisaroista myyttisiä voimia. Hindumytologian mukaan nuo neljä paikkaa olivat Nashik, Haridwar, Prayagraj ja Ujjain, minkä vuoksi kumbh melaa vietetään kyseisten kaupunkien alueilla.

Kumbh melan keskeisimpiä vetonauloja ovat värikkäissä kulkueissa paikalle saapuvat alastomat ja ihonsa tuhkalla peittäneet naga-sadhut, jotka noudattavat askeettista elämäntapaa. Auringon sarastaessa eri sadhuryhmät siirtyvät kylpemään vedessä yleensä naga-sadhujen johdolla. Festivaaliin osallistuminen on sadhuille poikkeuksellista aikaa, sillä yleensä he elävät hyvin eristettyä elämää.

Kumbh melan yhteydessä järjestetään sekä etukäteen aikataulutettuja musiikki- ja tanssiesityksiä että vapaamuotoisia viihde-esityksiä, kuten balladien laulamista ja rumpujen soittoa. Kumbh mela on yli tuhat vuotta vanha perinne, ja se on valittu Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Ryntäysten ehkäisemiseksi poliisi on asettanut valtavina massoina kylpemään saapuville pyhiinvaeltajille tällä kertaa vaatimuksen, jonka mukaan vedessä kylpemisen tulisi kestää korkeintaan 41 sekuntia. Vuonna 2013 sattuneessa ryntäyksessä sai surmansa yli 40 pyhiinvaeltajaa.

Kumbh mela -festivaaleja pidetään suunnilleen kolmen vuoden välein, ja niitä on erityyppisiä. Ardh kumbh mela järjestetään kuuden vuoden välein, purna kumbh mela 12 vuoden välein ja maha (eli suuri) kumbh mela 144 vuoden välein. Juhlallisuuksien täsmälliset päivämäärät ja paikat määritetään astrologian avulla. Tänään alkanut tapahtuma on tyypiltään ardh kumbh mela. Vuonna 2013 Allahabadissa vietetty ja arviolta 100 miljoonaa vierailijaa paikalle kerännyt juhla oli puolestaan maha kumbh mela. Se siis edusti harvinaisinta kumbh mela -⁠kategoriaa, johon lukeutuva festivaali oli edellisen kerran järjestetty vuonna 1869.

Lähteet[muokkaa]

Aiheesta muualla[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa