Siirry sisältöön

Japanilaiselta pariskunnalta varastettiin seitsemän bonsaita

Wikiuutisista

12. helmikuuta 2019

250-vuotias bonsaipuu. Kuvan puu ei liity uutisessa kerrottuun tapaukseen.

Japanissa Saitaman prefektuurissa sijaitsevalta puutarha-alueelta varastettiin seitsemän bonsaipuuta, joiden yhteisarvo on ainakin 13 miljoonaa jeniä eli noin 118 000 Yhdysvaltain dollaria. Bonsait ovat pienissä ruukuissa miniatyyrikokoon kasvatettuja puita.

Yksi varastetuista bonsaista oli harvinainen ja alan harrastajien keskuudessa suurta arvostusta nauttiva shimpaku juniper. Se on bonsaityyppi, jota ei kasvateta siemenestä ja jonka harvinaisuus perustuu muun muassa siihen, että sen luomiseen tarvittavat alkuperäiset puut kasvavat vaarallisilla kallionseinämillä ja niiden noutaminen on siksi erittäin haastavaa. Varastettu shimpaku juniper on 400 vuoden ikäinen ja yli 10 miljoonan jenin eli vähintään 90 000 dollarin arvoinen. Puun oli tarkoitus osallistua helmikuussa Japanissa järjestettävään kauneuskilpailuun.

Vaimonsa Fuyumin kanssa kasvit omistava viidennen polven bonsaimestari Seiji Iimura kertoi, että ryöstäjät olivat valinneet kaikkein arvokkaimmat bonsait pariskunnan noin 5 000 hehtaarin laajuiselta puistoalueelta, minkä perusteella hän päätteli varkaiden todennäköisesti olleen ammattilaisia. Pariskunnalta vietiin tammikuussa kaikkiaan seitsemän bonsaita usean yön aikana.

Fuyumi Iimura sanoi kohdelleensa miniatyyripuita kuin omia lapsiaan ja kuvaili olonsa olevan niiden anastamisen jälkeen kuin ihmisellä, jolta on leikattu raajat irti. Seiji Iimura puolestaan kertoi, että bonsaipuilla käydään tuottoisaa kauppaa pimeillä markkinoilla. Hänen mukaansa bonsain haltijan laittoman vaihtumisen jälkeen alkuperäisen omistajan on hyvin vaikea saada puutaan takaisin, vaikka alan toimijat ovatkin toisinaan tehneet sosiaalisessa mediassa havaintoja heiltä anastetuista puista. Pariskunnan ensisijaisena toiveena on varastettujen bonsaiden palauttaminen, mutta he ovat vedonneet ryöstäjiin myös tarjoamalla heille bonsaipuiden hoito-ohjeita, jotta pariskunnalle tärkeistä pienoispuista ainakin pidettäisiin mahdollisimman hyvää huolta.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa