Siirry sisältöön

Japanin pääministeri: Meneillään sodanjälkeisen ajan pahin kriisi

Wikiuutisista

13. maaliskuuta 2011

Maanjäristyksessä vaurioitunut vesiputki sylki vettä Hachinohessa Aomorissa.

Japanin pääministerin Naoto Kanin mielestä maassa perjantaina sattunut maanjäristys ja sitä seuranneet tsunamit ja ydinvoimalaitosten onnettomuudet muodostavat sodan jälkeisten vuosien pahimman kriisin Japanissa.

Tänään japanilaisasiantuntijat arvioivat perjantaisen järistyksen voimakkuudeksi 9,0 momenttimagnitudiasteikolla, mikä tarkoittaa kaksi kertaa voimakkaampaa kuin aiempi arvio 8,8. Järistys oli Japanin historian voimakkain.

Fukushiman ykkösvoimalan ydinreaktoreissa numero 1 ja 3 on reaktorisydämen sulamisen vaara maanjäristyksen aiheuttamien toimintahäiriöiden vuoksi. Fukushiman kahden ydinvoimalan lähialueilta on evakuoitu eri lähteiden mukaan 130 000–yli 200 000 ihmistä. Sähköä joudutaan Japanissa säännöstelemään huomisesta lähtien.

Pelkästään Miyagin prefektuurissa 10 000 ihmisen pelätään kuolleen. Vahvistettuja kuolemia on 1 500 (13.3. kello 18.10 UTC),[1] useimmat heistä lienevät hukkuneet tsunamin takia. Maanjäristyksen keskusta lähimmän miljoonakaupungin Sendain Internet-sivujen mukaan 1,4 miljoonaa kotia on vailla sähköä ja puoli miljoonaa vailla vettä. Useat kaupungit ovat YLE Uutisten mukaan tuhoutuneet täysin hyökyaaltojen pyyhkäiseminä.

Lähteet

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa