Japanin rahaministeri eroaa juopottelukohun johdosta

Wikiuutisista

17. helmikuuta 2009

Shōichi Nakagawa

Japanin rahaministeri Shōichi Nakagawa eroaa tehtävästään 14. helmikuuta G7-maiden valtiovarainministerien kokouksen yhteydessä nousseen juopottelukohun johdosta[1]. Hän kiistää itse olleensa humalassa[2], ja kertoo kokouksen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa syntyneen vaikutelman johtuneen flunssalääkityksestä, jota hän oli ottanut hieman tarkoitettua enemmän[3]. Hän kertoi tuoreeltaan juoneensa viiniä edeltävän päivän juhlissa, mutta ei ennen kyseistä tiedotustilaisuutta[2].

Japanin pääministeri Tarō Asō tapasi heti kohun noustua Nakagawan ja halusi tämän jatkavan tehtävässään[3].

Japanin rahaministeri eroaa juopottelukohun johdosta
"En juonut koko lasillista"
Japanin rahaministeri eroaa juopottelukohun johdosta

—Shōichi Nakagawa[2]

Myöhemmin uutistoimisto Bloomberg raportoi Nakagawan myöntäneen nauttineensa hieman viiniä lounaalla ennen kyseistä tiedotustilaisuutta[3]. Reuters vahvisti Nakagawan kertoneen tämän myös parlamentaariselle paneelille, joka kokoontui hänen ensimmäisen ulostulonsa jälkeen[2].

Voimakkaana jatkunut opposition painostus johti siihen, että tiistaina 17. helmikuuta Nakagawa ilmoitti eroavansa[4].

Tapaus on suuri kolaus pääministeri Asōlle[5], jonka kannatuslukemat ovat ennestäänkin kehnot. Nakagawa-tapauksen johdosta kannatus laski jo Japanin päämiesten historian toiseksi huonoimmaksi (huonoin sitten 2001 Yoshirō Morin hallinnon lukemien), ollen tuoreessa Nippon televisionin tutkimuksessa enää 9,7 prosenttia[3]. Epäluottamus pääministeriä kohtaan nousi puolestaan jo 76,2 prosenttiin, mikä yhdistettynä vastikään ilmoitettuun Japanin talouden pahimpaan sakkaukseen sitten 1974 öljykriisin ennustaa suuria ongelmia Asōlle[3]. Kuluvana vuonna on järjestettävä myös vaalit[5][3]. NLI Research Instituten pääekonomisti Koichi Haji pohti, että hallitus saattaa kaatua, ja Asō voi joutua eroamaan vielä ennen syksyllä käytäviä vaaleja[5].

»Nakagawan erottua hallituksesta puuttuu henkilö, joka on vastuussa nopeasti heikkenevän talouden tukitoimenpiteiden keksimisestä.»
(Koichi Haji[5])

Lähteet[muokkaa]

Viitteet[muokkaa]

  1. Japanin rahaministeri eroaa, mutta kiistää juopottelun
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Japanese finance minister says he wasn't drunk at G-7
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 Nakagawa Says He Won’t Resign After Meeting Aso (Update2)
  4. Japanese finance minister to resign
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 Japan finance minister to quit in fresh blow to PM

Aiheesta muualla[muokkaa]


Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa