Kantasoluhoidon testaamiseen lupa USA:ssa

Wikiuutisista

24. tammikuuta 2009

Ihmisen alkion kantasoluja (yläkuva) ja niistä kehittyneitä hermosoluja (alakuva). Kuvat: Nissim Benvenisty, julkaistu PLoS Biologyssä heinäkuussa 2005.

Yhdysvaltain lääkevalvontavirasto FDA on antanut Geron Corp -yhtiölle luvan testata kantasoluhoitoa selkäydinvamman hoitoon. Kalifornialaisen biotekniikkayhtiön hoitokokeilu on ensimmäinen ihmisen alkiokantasolulla tehtävä kantasoluhoito.

Yhdysvaltain entinen presidentti George W. Bush (rep.) vastusti kantasoluhoitoja ja asetti kantasolututkimukselle tiukat rajoitukset. Aborttia vastustavat piirit torjuvat kantasoluhoidon sillä perusteella, että siinä tuhotaan alkio. Uuden presidentin Barack Obaman (dem.) odotetaan edistävän kantasolututkimusta.

Geronin toimitusjohtaja, tohtori Thomas Okarma kutsuu kantasoluhoitoa ”parantamisen uuden tason” saavuttamiseksi. ”Meille se on uuden aikakauden aamunkoitto lääketieteellisessä hoidossa.”

Kymmenen koehenkilöä[muokkaa]

Geronin hoitokokeeseen valitaan kymmenen hiljattain selkäydinvamman saanutta potilasta, joihin ruiskutetaan pieni määrä oligodendrosyytiksi kehittyväksi manipuloituja kantasoluja. Oligodendrosyytit suojaavat hermokudosta ja stimuloivat sen kasvua.

Tohtori Okarma visioi, että kantasoluilla voitaisiin tulevaisuudessa hoitaa mm. MS-tautia. Kantasoluja voidaan hänen mukaansa tuottaa halvasti viljelmissä kasvattamalla.

Tässä uraauurtavassa hoitokokeilussa on tarkoitus osoittaa, että kantasolut eivät muodosta kasvaimia eivätkä vahingoita potilaiden keskushermostoa. Potilaille on annettava immuunijärjestelmää heikentäviä lääkkeitä, mutta Okarma on luottavainen sen suhteen, että potilaiden immuunijärjestelmä ei hyökkää kantasolusiirrännäisten kimppuun eivätkä potilaat joudu samanlaisiin hylkimisreaktion hoitoihin kuin luovutuselinten vastaanottajat.

Hoito aloitettaneen ensimmäiselle koehenkilölle tänä kesänä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa