Siirry sisältöön

Kerjäläisongelman kärjistyminen johti poliisin tehotoimiin

Wikiuutisista

9. heinäkuuta 2009

Poliisi on ryhtynyt tehostetusti puuttumaan romanialaisten kerjäläisten toimintaan Helsingissä. Poliisin mukaan kaupungilla partioi noin kymmenen poliisiasuun pukeutunutta miestä ja joitain siviiliasuisia poliiseja. Ainakin heinäkuun loppuun asti jatkuvan tehokampanjan tarkoituksena on kitkeä kerjäläisistä aiheutuvia häiriöitä.

Aiempina vuosina keväisin Suomeen saapuneet romanialaiset kerjäläiset tyytyivät seisoskelemalla tai polvistuneena rukousasentoon kerjäämään kolikoita ohikulkijoilta. Ohikulkevien arvioiden mukaan vain harvat antoivat heille rahaa. He ovat myös kaupitelleet kukkia ja erilaisia pikkuesineitä kuten rihkamakoruja ym. Viime aikoina kerjääminen on muuttunut aggressiivisemmaksi ohikulkijoiden pysäyttelemiseksi ja perässä seuraamiseksi. Osa kerjäläisistä on myös ryhtynyt katusoittajiksi. Liikennevaloihin pysähtyneiden autojen tuulilaseja on myös oltu pesevinään ja vaadittu kuljettajalta maksua työstä.

Keskusrikospoliisi pitää romanialaisten kerjäämistä järjestäytyneenä rikollisuutena. Rikosylikomisario Ari Karvosen mukaan jokin taho selvästi ohjailee kerjäläisjoukkoja. Poliisi aloitti tehotoimet taskuvarkauksien ja muiden häiriöiden lisäännyttyä Helsingissä huomattavasti tämän kesän aikana. Poliisin mukaan romanialaisia kerjäläisiä on Helsingin alueella parisen sataa.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on jo useaan kertaan vaatinut poliisia puuttumaan kerjäläisongelmaan. Hän suhtautuu nyt alkaneeseen kampanjaan tyytyväisyydellä. "Pidän erittäin hyvänä asiana, että asioita pystytään hoitamaan yhdessä", Pajunen toteaa.

Poliisin aloitettua tehostetusti valvoa kerjäläisiä jättivät Vasemmistonuoret eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun syyttäen poliisia etnisestä profiloinnista. Heidän mukaansa romanialaiset kerjäläiset ovat saapuneet Suomeen turisteina eikä heitä saa ryhmänä tarkkailla koska muidenkaan turistiryhmien kohdalla näin ei menetellä. Vasemmistonuorten mukaan poliisi olisi ottanut neljän päivän aikana 30 Romaniasta tullutta henkilöä.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa