Siirry sisältöön

Kofeiini tuplaa keskenmenon riskin

Wikiuutisista

21. tammikuuta 2008

Uuden yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukana kofeiini lisää keskenmenoriskiä merkittävästi. Tutkimuksen mukaan kaksi kuppia tai enemmän kahvia päivässä juovien raskaana olevien naisten keskenmenon riski tuplaantuu kahvia juomattomiin verrattuna. Tutkijat huomasivat keskenmenoriskin nousseen, myös jos nainen sai suuria määriä kofeiinia virvoitusjuomista, suklaasta tai teestä.

"Lasta yrittävien naisten pitäisi lopettaa kahvinjuonti kolmeksi kuukaudeksi tai mielellään koko raskauden ajaksi," tutkimuksensa amerikkalaisessa ammattilehdessä julkaiseva De-Kun Li neuvoo.

Tutkijat seurasivat yli tuhatta sanfranciscolaisnaista, jotka eivät muuttaneet kahvinjuontitapojaan raskauden aikana. Tulokset olivat tutkijoiden mukaan selvät. Kofeiinin on aiemminkin epäilty nostavan keskenmenoriskiä, mutta ainakin toistaiseksi tutkimustulokset ovat olleet kiistanalaisia. Analyysi osoitti, että 200 mg:n päivittäinen kofeiiniannos, jonka saa esimerkiksi noin kahdesta kupista kahvia, kaksinkertaisti keskenmenoriskin verrattuna niihin, jotka eivät nauttineet lainkaan kofeiinia. Alle 200 milligramman päiväannoskin nosti riskiä 40 prosenttia kokonaan kofeiinittomaan juomavalioon verrattuna.

Naisille ei ole toistaiseksi ollut selkeitä ohjeita kofeiinin nauttimisesta raskauden aikana. Tutkija uskookin, että näiden tuoreiden tulosten perusteella raskaana oleville naisille voidaan antaa siitä ohjeet. Keskenmenojen kannalta herkin ajankohta on raskauden ensimmäinen kolmannes, varsinkin sen keskivaihe.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa