Krimin kansanäänestystä pidetään laittomana
11. maaliskuuta 2014
Meneillään olevan Krimin kriisin seuraukset ovat tuntemattomia. Ilta-Sanomat luetteli artikkelissaan 11.3. vaihtoehtoisia seurauksia.
Venäjän sotilaiden miehittämällä Krimillä järjestetään 16. maaliskuuta kansanäänestys. Vaihtoehtoina ovat Krimin niemimaan liittyminen osaksi Venäjää tai pysyminen Ukrainan yhteydessä. Jälkimmäisessä tapauksessa niemimaalla otettaisiin käyttöön vuoden 1992 perustuslaki, joka takaa erittäin laajan itsenäisyyden. Äänestystä on arvosteltu laittomaksi. Vähemmistönä olevat Krimin tataarit ovat Ukraina-mielisiä.
Arveluiden mukaan Krimin valtausta on suunniteltu jo vuosia. Venäjä ei halua menettää Mustanmeren laivaston tukikohtaansa. Venäjä on ilmoittanut aikovansa rakentaa Krimille siltayhteyden ja merenalaisen sähkökaapelin. Tällöin Krim voitaisiin huoltaa ilman Ukrainaa.
Jos Krim julistautuu muodollisesti itsenäiseksi, on epätodennäköistä, että kansainvälinen yhteisö tunnustaisi itsenäisyyden.
Venäjä suhtautuu kielteisesti Ukrainan suuntautumiseen länteen. Jos Krim säilyisi osana Ukrainaa, sen hallinto voisi vaikuttaa Ukrainan vallanpitäjiin, jotta maan yritykset liittyä Euroopan unioniin ja Natoon kumoutuvat.
Itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa on huomattava venäjänkielinen vähemmistö. Venäjä on tukenut venäläismielistä liikehdintää itä-Ukrainassa. Yhden ajatusmallin mukaan Venäjällä on valmiina suunnitelma saattaa myös nämä alueet Venäjän käskyvaltaan näytösmäisen kansanäänestyksen ja sotavoimalla uhkaamisen kautta. Tällöin alueista joko tulisi Ukrainan sisäisiä ”venäläistasavaltoja” tai Venäjän osia.
Venäjän presidentti Vladimir Putin on suunnitellut Euraasian liittoa entisen Neuvostoliiton vaikutusvallan perijäksi. Nyt näyttää siltä, että ainakin Länsi-Ukrainan Kreml on menettänyt lopullisesti.
Ukrainan uudet vaalit ovat vasta toukokuussa, minkä jälkeen maahan voidaan vasta saada toimiva uusi hallinto.
Lähteet
[muokkaa]- Paananen, Arja: Mitä seuraavaksi, Putin? Ilta-Sanomat 11.3.2014.