Kritisoitu tekijänoikeuslaki astui voimaan Ruotsissa
4. huhtikuuta 2009
Keskiviikkona 1. huhtikuuta astui voimaan Internet-piratismin vastainen laki. Laki antaa tekijänoikeuksien haltijoille luvan selvittää laittomasti tiedostoja lataavien tai jakavien IP-osoitteiden haltijat tuomioistuimen päätöksellä. Laki perustuu EU:n IPRED-direktiiviin vuodelta 2004. [1]
Lain tultua voimaan Ruotsin Internet-liikenne supistui heti 33 prosentilla. ”Liikenteen voimakkaalle vähentymiselle ei ole mitään muuta selitystä kuin uusi IPRED-laki. Tämä on voimakas merkki siitä, että lainsäädäntö toimii”, sanoi Henrik Pontén Antipiratismitoimistosta. Kansanedustaja Karl Sigfrid uskoi, että nettiliikenteen notkahdus oli vain väliaikainen.
Viisi äänikirjojen kustantajaa jätti heti keskiviikkona oikeudelle vaatimuksen selvittää IP-osoite, josta niiden romaaneja oli tarjottu ladattavaksi.
Jotkut Dagens Nyheter -lehden Internet-sivulle kommentoineet sanoivat boikotoivansa musiikki- ja elokuvateollisuutta lain voimaantulosta lähtien. Moni kommentoija uskoo piraattipuolueen nostavan huimasti kannatustaan. Nimimerkki ”J” sanoi, että puolue, joka lupaa kumota IPRED-lain ja vastustaa ACTA:a, saa hänen äänensä seuraavissa vaaleissa. Lakiin myönteisesti suhtautuvat ovat DN:n nettikeskustelussa harvassa.
Piratismin vastaisia toimia
[muokkaa]Kansainvälinen ”Operaatio carbonite” on parhaillaan käynnissä. Operaatiossa on mukana Yhdysvallat sekä Europolin johtamana jotkin Euroopan maat. Europolin osuutta operaatiosta johdetaan Lontoon Metropolitan Policesta käsin.
Nettipiratismin vastaisen operaation merkeissä pidätettiin tänään ruotsalaismies epäiltynä nettipiratismista. Torstaina Skövdessä pidätettiin 26- ja 27-vuotiaat miehet, jotka pääsivät pois perjantaina mutta ovat edelleen epäilyksen alaisia.
Ranskassa on käsittelyssä lakiuudistus, joka mahdollistaisi, että viranomaiset voisivat katkaista nettiyhteyden nettipiraatilta enintään vuodeksi. Lakia on arvosteltu yksilönvapautta rajoittavaksi.
Lähteet
[muokkaa]- Koponen, Kalle: Uusi tekijänoikeuslaki supisti nettiliikennettä Ruotsissa HS.fi. 2.4.2009. Viitattu 4.4.2009.
- Carp, Ossi: Massiv kritik mot Ipred DN.se. 4.4.2009. Viitattu 4.4.2009. (ruotsiksi)
- Hjertén, Linda: Ännu en misstänkt fildelare anhållen 4.4.2009. Aftonbladet. Viitattu 4.4.2009. (ruotsiksi)
- Laiton latailu halutaan kuriin Ranskassa HS.fi. 2.4.2009. Viitattu 4.4.2009.
- ↑ Ipredlagen i korthet DN.se. 31.3.2009. Viitattu 5.4.2009. (ruotsiksi)