Kunnat vaativat 100 milj. € korvauksia asfalttikartellista

Wikiuutisista

15. huhtikuuta 2009

Kunnat vaativat korvauksia asfalttikartellista. Haastehakemuksen ovat jättäneet Helsingin käräjäoikeuteen 16 kuntaa ja Tiehallinto. Vaatimukset ovat 53 miljoonaa euroa ja korkoineen 100 miljoonaa euroa.

Hintakartelli ja tarjouskartelli[muokkaa]

Asfalttiyrityksillä oli markkinaoikeuden mukaan vuosina 1994–2002 eri puolilla Suomea hinta- ja tarjouskartelli. Tarjouskartelli tarkoittaa kilpailijoiden kesken sopimista ennen tarjouksia kenelle urakkasopimus kuuluu. Hintakartelli tarkoittaa, että kilpailijat sopivat samalla, millä hinnalla ja ehdoilla tarjouskilpailun voittaja tekee työt. Peittääkseen jälkensä kaikki asfalttiyritykset osallistuivat tarjouskilpailuun. Yhteisesti sovittiin kuka yrityksistä jättää halvimman tarjouksen.

Kartellilla estettiin uusien kilpailijoiden tulo markkinoille ja ylläpidettiin korkeita hintoja. Markkinaoikeuden mukaan yritysten johto tiesi kartellista.

Yritykset[muokkaa]

Haastettuja yrityksiä ovat Lemminkäinen, Valtatie, Skanska Asfaltti, NCC Roads, SA-Capital, Super Asfaltti ja Rudus Asfaltti. Yritykset kiistävät kartellit.

Kunnat ja tiehallinto[muokkaa]

Vaatimuksia esittivät: Helsinki, Hyvinkää, Iisalmi, Joensuu, Jyväskylä, Kaarina, Kangasala, Lappeenranta, Lemi, Lieksa, Naantali, Paimio, Raisio, Tampere, Turku, Äänekoski ja tiehallinto. Suurimmat vaatimukset ovat: Tiehallinto 23 M€, Helsinki 14,6 M€, Turku 6 M€ ja Tampere 3,3 M€.

Kilpailuvirasto ja markkinaoikeus[muokkaa]

Markkinaoikeuden mukaan valtion asfalttitöissä oli laajasti kartelli vuosina 1996–2000. Kuntien alueilla näyttö on alueittain ja vuosittain. Markkinaoikeus päätti joulukuussa 2007, että näyttöä koko maan kattavasta kartellista ei ole. Markkinaoikeus pienensi huomattavasti kilpailuviraston esittämiä vaatimuksia. Kilpailuvirasto ja rakennusyhtiöt valittivat päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Ratkaisua odotetaan vuonna 2010. Kilpailuvirasto vaatii noin 100 miljoonan euron sakkoja yrityksiltä. Kuntien haastetta ei käsitellä ennen korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä. Kunnat jättivät vaatimuksensa, jotta kanne ei vanhene. Kunnat voivat hakea vahingonkorvauksia muidenkin kuin kilpailunrajoituslain vahingonkorvaussäännöksen perusteella.

Asfalttikartellista vaaditut ja hyväksytyt sakot (miljoonaa euroa)[1]
# Yritys Kilpailuvirasto vaatimus Markkinaoikeus tuomio
1 Lemminkäinen 68 14
2 Valtatie 12,7 2,5
3 Skanska Asfaltti 11 1,4
4 NCC Roads 4,6 1,4
5 SA-Capital 0,5 0,75
6 Super Asfaltti 0,68 0,02
7 Rudus Asfaltti 0,14 0,02

Lähteet[muokkaa]

  1. Kunnat vaativat asfalttikartellista 100 miljoonan vahingonkorvauksia, Helsingin Sanomat, 9.4.2008 B5
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa