Siirry sisältöön

Kuutörmäytintä aletaan rakentaa

Wikiuutisista

5. joulukuuta 2007

Northrop Grumman -yhtiön tehtaalla aletaan rakentaa luotainta, joka on tarkoitus törmäyttää suoraan Kuuhun. Törmäyksen nostattamasta pölypilvestä aiotaan tutkia muun muassa, sisältääkö Kuun pintakerros vettä, jota tulevat tutkimusretkikunnat tai mahdolliset pysyvät siirtokunnat voisivat hyödyntää. Ajatus on sama kuin Deep Impact -luotaimen törmäytyksessä. Törmäys on tarkoitus suorittaa vuoden 2009 alussa. Projektista vastaa NASA.

LCROSS-niminen (Lunar CRater Observation and Sensing Satellite) luotain laukaistaan Kuuta kiertämään asettuvan Lunar Reconnaissance Orbiter -luotaimen yhteydessä, mutta LCROSS toimii täysin itsenäisesti. Törmäyksessä tullaan käyttämään Atlas 5 -raketin ylintä vaihetta, Centauria. Yhdistelmä ohjataan kohti Kuun napa-aluetta, minkä jälkeen pölypilveä analysoiva LCROSS-luotain irrotetaan ja ohjataan Centaurin taakse. LCROSS:lla on vain kymmenen minuuttia aikaa tutkia noussutta pölypilveä, ennen kuin se itse tuhoutuu törmättyään Kuuhun. Törmäyksiä on mahdollista tutkia myös Maasta käsin. Törmäykset ovat niin voimakkaita, että ennakkotietojen mukaan ne ovat havaittavissa harrastajakaukoputkilla. Törmäyksessä syntyy noin 20 metriä syvä kraateri, jota voidaan tutkia Lunar Reconnaissance Orbiterilla.

Kuun napa-alueet kiinnostavat tutkijoita useasta eri syystä. Navoilla on paljon alueita, joihin ei koskaan paista, ja näillä alueilla voisi tästä syystä olla enemmän vesijäätä. Toisaalta navoilla on myös vuoria, joihin Aurinko paistaa jatkuvasti. Juuri tällaiset alueet ovat tulevaisuuden retkikuntia ajatellen mielenkiintoisia.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa