Siirry sisältöön

Länsi-Australiasta on kuvattu tieteelle uusi siniviuhkakasvilaji

Wikiuutisista

4. maaliskuuta 2020

Kuvassa on L. orchestris -lajille läheistä sukua oleva Lechenaultia biloba.

Kelly A. Shepherd ja Michael Hislop ovat 29. helmikuuta Western Australian Herbarium-verkkojulkaisussa kuvanneet uuden kasvilajin siniviuhkakasvien (Goodeniaceae) heimoon ja noin 30 lajia käsittävään Lechenaultia-sukuun.

Lajin löysi vuonna 2012 William Archer Malleen bioalueelta Länsi-Australian eteläosasta, missä sen ainoa pieni levinneisyysalue sijaitsee.

Uusi kasvi sai tieteelliseksi nimekseen Lechenaultia orchestris (K.A.Sheph. & Hislop, sp. nov.), ja Shepherd ja Hislop kutsuivat sitä julkaisussaan englanninkielisellä nimellä ”Dancing Lechenaultia” (merkitys: 'tanssiva Lechenaultia'). Myös tieteellinen lajinimi orchestris merkitsee tanssijaa.

Lechenaultia orchestris kasvaa 30 senttimetrin mittaiseksi. Se kukkii myöhäiskeväästä aikaiseen kesään ja sen kukinnot ovat väriltään sinisiä tai valkoisia ja muistuttavat muodoltaan tuuletinta. Lajia voidaan mahdollisesti hyödyntää puutarhataloudessa.

Lähteet

[muokkaa]
  • Shepherd, Kelly A. & Hislop, Michael: Dancing Lechenaultia (Lechenaultia orchestris, Goodeniaceae), a new species with horticultural potential from southern Western Australia. Western Australian Herbarium, 29.2.2020. Artikkelin verkkoversio Viitattu 4.3.2020. (englanniksi)
  • Western Australian Herbarium Western Australian Herbarium. Viitattu 5.3.2020. (englanniksi)
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa