Laitaoikeistolle lisää parlamenttipaikkoja Itävallassa

Wikiuutisista

29. syyskuuta 2008

Kaksi laitaoikeistolaista puoluetta saivat suuren kannatuksen Itävallan parlamenttivaaleissa sunnuntaina. Suurimmat puolueet taas menettivät kannatustaan, sosiaalidemokraatit 35:stä 30:een ja konservatiivinen kansanpuolue 34:stä 26 prosenttiin.

Vapauspuolue (Freiheitliche Partei Österreichs) sai 18 prosenttia äänistä ja 35 parlamenttipaikkaa, tulevaisuusliitto (Bündnis Zukunft Österreich) 11 prosenttia ja 21 paikkaa, vaikka se kerää ääniä lähinnä vain Kärntenin osavaltiosta ja pääsi vuoden 2006 vaaleissa vain juuri ja juuri parlamenttiin.

Oikeiston voittoa odotettiin, kun sosiaalidemokraattien ja kansanpuolueen vuonna 2006 muodostama hallituskoalitio ei ollut missään vaiheessa kyennyt kunnolliseen yhteistyöhön.

Tänä vuonna saivat Itävallassa ensi kertaa äänestää jo 16 vuotta täyttäneet.

Hallitusneuvotteluista odotetaan erittäin vaikeita. Sosiaalidemokraatit voi saada tukea demaritaustaiselta liittopresidentti Heinz Fischeriltä, jolla on valtaa hallituksen muodostamisessa.

Kun vapauspuolue ja konservatiivit muodostivat hallituksen Itävallassa kymmenen vuotta sitten, EU meni vastalauseena Itävallan vastaiseen boikottiin.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa