Siirry sisältöön

Lentomatkoille turvallisuutta lamauttimesta?

Wikiuutisista

16. heinäkuuta 2008

Uusi lentomatkustajien turvallisuusranneke kiinnostaa Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeriötä (Department of Homeland Security). Lamperd Less Lethal -yhtiö on kehittänyt rannekkeen, joka korvaisi nykyisen tarkastuskortin ja toimisi myös henkilöllisyystunnisteena ja gps-paikantimena. Rannekkeen kantajan voisi myös lamauttaa etälamautintekniikkaan perustuvalla toiminnolla, jos tämä alkaisi häiriköidä.

Rannekkeeseen sisäänrakennettu lamautin estäisi rannekkeen käyttäjää liikkumasta. Vaikutus kestäisi useita minuutteja, mutta pysyviä vammoja ei lamautuksen kohteelle tulisi.

Yhdysvaltain kotimaanturvallisuusministeriön tutkimusosaston edustaja kirjoittaa kirjeessään Lamperd Less Lethalille, että turvaranneke soveltuisi käytettäväksi esimerkiksi vankikuljetuksissa ja armeijan turvallisuustoiminnoissa ja että "on kuviteltavissa" käyttää sitä myös matkustajalennoilla.

Lamautinrannekkeen toiminta perustuu samaan ilmiöön kuin Suomenkin poliisien käyttämän Taser X26 -etälamauttimen.

Aktivoidaan tarvittaessa

[muokkaa]

Rannekkeen lamautustoiminto olisi normaalitilanteessa pois päältä. Esimerkiksi koneen kaappaustilanteessa lentomiehistön jäsen aktivoisi toiminnon kaikille rannekkeille, ja tämän jälkeen yksittäinen henkilö voitaisiin lamauttaa tietokoneen kautta tai laser-aktivaattorilla, jolla lentoemäntä tai stuertti osoittaisi lamautettavaa henkilöä.

Kanadalainen Lamperd Less Lethal, Inc. valmistaa aseita ja muita turvallisuusalan tuotteita.

Lähteet

[muokkaa]
  • Hannu Nokso-Koivisto: Lentomatkustajille halutaan lamautusrannekkeet Taloussanomat. 8.7.2008. Viitattu 16. heinäkuuta 2008.
  • Paul S. Ruwaldt: Improved Border Security, with the Detention and Possible Immobilization of Detainees, Using the Security Bracelet and ZATSS™. U.S. Department of Homeland Security / Lamperd Less Lethal. [1] [2] Viitattu 16. heinäkuuta 2008.
  • Jeffrey Denning: Want some torture with your peanuts? Aviation Security. 1.7.2008. The Washington Times. Viitattu 16. heinäkuuta 2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa]
Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa