Luther-säätiölle vihittiin piispa

Wikiuutisista

20. maaliskuuta 2010

Arne Olsson (arkistokuva)

Ruotsalainen Missionsprovinsen, ’Lähetyshiippakunta’, sai tänään uuden piispan, kun suomalainen teologian tohtori, rovasti Matti Väisänen vihittiin piispaksi helsinkiläisessä Pyhän sydämen kappelissa.

Ruotsin arkkipiispa julisti vuonna 2005, ettei Missionsprovinsen enää ollut osa Ruotsin kirkkoa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon johto on ilmoittanut, ettei tunnusta uutta piispaa ja että Luther-säätiö erkanee entisestään kirkosta uuden piispanvihkimyksen myötä, koska Missionsprovinsenin uusi piispa tulee työskentelemään Luther-säätiölle. Piispa Mikko Heikka kutsui säätiötä skismaattiseksi vuonna 2008.

Luther-säätiö pitäytyy kirkon tunnustuksessa mutta ei noudata kirkkojärjestystä; säätiö ei esimerkiksi hyväksy naispappeutta. Säätiö on ollut otsikoissa kastetoimituksia koskien: osalla säätiön papeista ei ole Suomen kirkon pappisoikeuksia, joten kirkon mukaan heidän suorittamansa kaste ei liitä kastettua kirkkoon.

Uuden piispan on määrä vihkiä uusia pappeja Luther-säätiöön. Tällä hetkellä säätiössä toimii 20 pappia. Naispappien kanssa työskentelystä kieltäytyvät eivät nykyisin saa piispanvihkimystä Suomen kirkon piispoilta.

Väisäsen vihki piispaksi Missionsprovinsenin piispa Arne Olsson, jota avusti muun muassa Kenian evankelis-luterilaisen kirkon johtava piispa Walter Obare.

Väisänen on ollut Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen pääsihteeri. Hän on ollut Luther-säätiön toiminnassa mukana alusta, vuodesta 1999 asti. Hän on vanhoillinen ja esimerkiksi torjuu kirkon tuoreen kannan, että homoparien puolesta voi rukoilla kirkossa. ”Homous on varhaislapsuudessa saatu psyykkinen vamma, jonka hoitaminen on työlästä”, hän on sanonut Helsingin Sanomien mukaan.

Lähteet[muokkaa]

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa