Lyhyesti – viikko 14/2009

Wikiuutisista

Terroristit ottivat vastuun ammuskelusta Yhdysvalloissa[muokkaa]

Sky Newsin mukaan Baitullah Mehsud, pakistanilainen Taliban-johtaja, ilmoitti järjestäneensä New Yorkin Binghamptonin ammuskelun, jossa kuoli 13 ihmistä perjantaina. Isku oli kohdistettu maahanmuuttajien keskukseen. Ampuja surmasi itsensä.

Aiemmin viikolla Meshud oli 12 ihmistä pakistanilaisessa poliisikoulussa surmanneen ammuskelun takana. Hänen epäillään myös olleen osallisena pakistanilaispoliitikko Benazir Bhutton murhaan 27. joulukuuta 2007.

New Yorkin ammuskelijasta tiedettiin lauantaina vain, että hän oli aseen omistava vietnamilaissyntyinen amerikkalainen. Baitullah Meshudin väitteeseen suhtaudutaan epäilevästi ammuskelijan taustan vuoksi; Meshudin epäillään vain pyrkivän esiintymään uhkana amerikkalaisille. Kongressiedustaja Maurice Hincheyn (dem.) mukaan 42-vuotias ammuskelija oli juuri menettänyt työpaikkansa.

Homoavioliitot laillistettiin Ruotsissa[muokkaa]

Ruotsin eduskunta äänesti keskiviikkona äänin 261–22 samaa sukupuolta olevien avioliitot laillisiksi. Tähän asti mahdollista on ollut parisuhteen rekisteröinti. Hallituspuolueista kristillisdemokraatit vastustivat lainmuutosta.

Ensimmäiset samaa sukupuolta olevat parit voivat avioitua toukokuun alussa. Kirkon kanta on, että se haluaa käyttää ”avioliitto”-sanaa vain heteropariskunnista mutta on valmis rekisteröimään samaa sukupuolta olevien parisuhteita. Papilla on oikeus kieltäytyä samaa sukupuolta olevien parisuhteen siunaamisesta.

Barack Obama (vas.) ja Nicolas Sarkozy (oik.) Strasbourgissa perjantaina.

60-vuotias NATO kokoontui[muokkaa]

60 vuotta täyttänyt puolustusliitto NATO piti huippukokouksen Strasbourgissa, Kehlissä ja Baden-Badenissa. Yhdysvaltain presidentti Barack Obama (dem.) varoitti puheessaan perjantaina, että kylmän sodan päätyttyä on uusia uhkia: ydinaseiden leviäminen ja ydinasemateriaalin varastaminen voi johtaa minkä tahansa kaupungin tuhoon. Obama tahtoo edistää ydinaseriisuntaa, ja hän kertoo suunnitelmansa sunnuntain EU–USA-huippukokouksessa Prahassa.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa