Lyhyesti – viikko 9/2009

Wikiuutisista
Ruotsin prinsessa Victoria

Prinsessa Victoria kihloihin[muokkaa]

Ruotsin kruununprinsessa Victoria on kihlautunut pitkäaikaisen poikaystävänsä, kuntosaliyrittäjä Daniel Westlingin kanssa, julisti hovi tiistaina. Nyt Westling voi esiintyä virallisissa tilaisuuksissa Victorian sulhasena. Hän kosi Victoriaa kävelyllä Drottningsholmissa.

Avioitumisen jälkeen Westling on prinssi Daniel, Länsi-Götanmaan herttua, ja häntä puhutellaan sanoin ”Teidän kuninkaallinen korkeutenne”. Todennäköisesti parin vihkii kesällä 2010 perinteisin menoin Suurkirkossa Uppsalan arkkipiispa.

Suomi julistettiin taantumaan[muokkaa]

Tilastokeskus julkaisi perjantaina ennakkotiedot, joiden mukaan vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä bruttokansantuote oli 1,3 prosenttia pienempi kuin kolmannella neljänneksellä. Koska kolmannen neljänneksen bruttokansantuotteen volyymi oli 0,3 prosenttia pienempi kuin toisen, BKT heikkeni kahtena peräkkäisenä neljänneksenä. Tämä tarkoittaa taantumaa.

Lex Nokia eteni ensimmäisessä käsittelyssä[muokkaa]

Sähköisen viestinnän tietosuojalain muutoksen (nk. Lex Nokia) muodoksi hyväksyttiin hallituksen antama luonnos Vasemmistoliiton ja vihreiden muutosesitysten sijaan. Asiaa käsiteltiin Eduskunnassa tiistain täysistunnossa, keskiviikkona äänestettiin muutosehdotuksista.

Lakiesityksen toinen käsittely on tiistaina 3. maaliskuuta, ja lopullinen äänestys lakiesityksestä pidetään 4. maaliskuuta.

Maanantaina Suomen Kuvalehti oli julkaissut verkkosivuillaan painostukseksi tai uhkailuksi tulkittavan sähköpostiviestin, jonka Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Lasse Laatunen oli lähettänyt Akava-työmarkkinajärjestön johtohenkilöille. Viestillään hän pyrki saamaan vastentahtoisen Akavan Lex Nokian taa huhtikuussa 2007.

Ulkomaalaislaki hyväksyttiin Suomessa[muokkaa]

Eduskunta hyväksyi keskiviikkoisessa täysistunnossaan ulkomaalaislain muutoksen. Sen hylkäämistä esitti Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.), mutta kyllä-puoli voitti äänin 161–5. Vastaan äänestivät vain Perussuomalaisten kansanedustajat.

Hyväksytyssä laissa mahdollistetaan oleskeluluvan myöntäminen humanitaarisen suojelun perusteella sekä sallitaan tilapäisen oleskeluluvan haltijoiden hakea töitä Suomesta.

Jaa uutinen: Jaa sähköpostitse Jaa Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa LinkedInissä Jaa Redditissä Jaa VK.comissa